430 forintos Euró? Sajnos nem elképzelhetetlen lesz idén nyáron!

430 forintos Euró? Sajnos nem elképzelhetetlen lesz idén nyáron!

430 forintos Euró? Sajnos nem elképzelhetetlen lesz idén nyáron! Romló forint, csökkenő bizalom, egymásra mutogatás: egy soha nem látott harc a gazdaságpolitika vezetéséért. Mi lesz azokkal, akik csak a saját zsetonjaikkal játszanak? Visszajáró, a Forbes.hu hétvégi sorozata. Minden héten összefoglaljuk, mi történt – vagy mi vár a pénztárcánkra.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa olyan kemény kézzel vágja az alapkamatot hónapról hónapra, február végével éppen 10 százalékról 9-re, hogy Virág Barnabás jegybank-alelnök alig bírja hangsúlyozni, a mostani rágyorsítás csak egyszeri alkalom volt. Elhitte a piac? Csak vessünk egy pillantást az euró forintárfolyamának heti alakulására.


A háttérben közben Matolcsy György MNB-elnök és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter üzenget egymásnak, az ügy hevében Orbán Viktor is leszólt Havasi Bertalanon, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjén keresztül.

Újra 390 forint fölött az euró árfolyama,

az egyéves határidős piacok 1020 bázispont körüli leértékelődést várnak: ezek alapján jövő ilyenkorra már 430 forintba is kerülhet az uniós fizetőeszköz.Na de mekkora?

A 2022-es válság időszakában teljesen más kockázatokkal kellett számolnia a forint-megtakarításokkal rendelkezőknek, mint az idei évben. Akkoriban az infláció, a billegő EU-s források és Orbán geopolitikai hazárdjátéka okozott a befektetőknek fejtörést, idén már a folyamatos kamatvágási döntések, a hosszútávú kamatcélok és ezek kockázatai kerültek a fókuszba:

a forint leértékelődését egyelőre nem sikerült megállítani.

Az investing.com euro-forint határidős árfolyama szerint a piaci szereplők  • fél éves távon 6,08 és 6,25 százalék közti,
  • egyéves távon 10,19 és 10,25 százalék közti,
  • míg kétéves távon 20 és 20,78 százalék közti leértékelődést várnak.

A piac egyéves távon 430, míg kétéves távon 470 forintos egyensúlyi árfolyamot becsül.

A konfliktus

A MNB a február 27-ei kamatvágási döntését – hivatalos közleménye szerint – a következő szempontok mentén hozta meg:

  • a vártnál alacsonyabb inflációs környezet,
  • javuló külgazdasági egyensúly,
  • kevésbé feszes munkaerőpiac.A forintárfolyam kérdése nem merült fel. A magyar vállalatok finanszírozása azonban igen:

A vállalatok az első 9 legfontosabb tényező között nem is említették a magas kamatot. A fő problémát a kereslet hiánya és az infláció jelenti.

MNB

A beruházások felpörgését a csökkenő kamatpályától (a jelentés értelmében) nem várhatjuk, a fogyasztás ösztönzése a lassú reálbéremelkedés miatt okoz problémát. Adott a konfliktus:

a Matolcsy-féle fejlesztőállam modell 2021 óta a Nagy Márton nevéhez fűződő magas nyomású gazdasággal versenyez.

A magasan ragadó infláció ezen utóbbi rendszer sajátja, ahogyan az elszálló forint-árfolyam is (három év sem telt el, a Matolcsy-korszak már a kisebbik rosszként sejlik fel a háttérben).


A szakmai konfliktus percek alatt fordult át személyeskedésbe: előbb Matolcsy tette szóvá az MNB hatáskörének csökkenését és Nagy Márton hibás szakpolitikáját, erre aztán a miniszter sértődötten válaszolt: „2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!”. Végül Orbán Viktor is megszólalt és hitet tett a jegybank függetlensége mellett.

A beruházás-fogyasztás hamis dilemma

Háttér-információink szerint azonban nem az effektív szakpolitikai kérdéseken áll vagy bukik a kamatvágási terv, lévén a vállalatok tőkeellátottsága többnyire rendben van, a komolyabb vásárlóerő visszatérte pedig még várat magára.


A piacok az Orbán-korszak válságai óta a bizalmat vagy annak hiányát árazzák a forintárfolyamon keresztül. A szakértői civakodás rossz jel, ahogyan a jegybanki függetlenség kérdésének puszta belebegtetése is az.

A kockázatmentes hozam (alapkamat) árazása természetesen meghatároz egy alapvető trendet, de végső soron azon a kérdésen áll vagy bukik a forint sorsa, hogy kellően tiszta, jogállami keretek között történik-e meg a piaci verseny,

hogy a hatékonyabb vállalatok realizálnak-e profitot vagy sem.

A Matolcsy-Nagy szembenállás ennek ellenére egy létező szakpolitikai dilemma (is), de ennek nem szabadna számítania: nem Magyarország az egyetlen hely, ahol több szakmai irány küzd a gazdaságpolitika vezetéséért. A probléma forrása inkább ott keresendő, ahol ez a konfliktus hatalmi harccá kezdett válni.


Ezért érezhette maga Orbán is fontosnak, hogy megszólaljon.

Ha te ebből most kimaradnál

Két éve még joggal lehetett a forint erősödést várni, most azonban egyre égetőbb kérdés, hogy mitévők legyünk, ha ebből a durva leértékelődésből mi ezúttal kimaradnánk.

Ács Gábor magyar állampapírokról és a nem-magyar nem-állampapírokról is írt a héten, Ifkovics Ábrahám, a Hold Alapkezelő szakértője pedig a szárnyaló a kriptodevizák és amerikai megatech-papírok világát elemezte.


Az ingatlanba menekülés is opció, a héten tovább csökkent az államilag nem támogatott lakáshitelek kamata, bár mielőtt impulzusvásárolnánk egy befektetési célú lakást olvassuk el a múlt heti Visszajárót, érdemes.

error: Content is protected !!