30 év felettiek figyelem! – Ön is érintett! Óriási arculcsapás jött minden 30 felettinek! Akkora pofont kapunk, amit életünk végéig nem fogunk kiheverni! Nagyon fog fájni és akkor csattan, amikor a legrosszabbkor jön! >>

30 év felettiek figyelem! – Ön is érintett! Óriási arculcsapás jött minden 30 felettinek! Akkora pofont kapunk, amit életünk végéig nem fogunk kiheverni! Nagyon fog fájni és akkor csattan, amikor a legrosszabbkor jön! >>

Olyan nyugdíjpofon jöhet, mint korábban soha –>

Önt is érintheti nemcsak a világban, de Magyarországon is a 2040-es évektől fenntarthatatlan lesz a folyó finanszírozású nyugdíjrendszer. Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start műsorában beszélt ennek az okairól és a megoldás lehetőségeiről is.
Elmondása szerint 2050-re a világ vezető államaiban a nyugdíjérvények miatt 428 ezer milliárd dollárra nőhet az implicit államadósság . Ez pedig a világgazdaság akkori becsült összegénél is sokkal nagyobb, ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nemcsak a világban, hanem Magyarországon is fenntarthatatlan. A fiatalok is egyre később költöznek el otthonról, és közel 30 éves korukig rászorulnak a szülői segítségre is. A szakértő véleménye szerint komoly gondok jelentkezhetnek már a 2030-as évek közepére a nyugdíjrendszernél, ami összeomolhat 2040 után.

A szakember elmondása szerint először a gyerekeket kell eltartani, de közben emellett már a szülők, sőt még a nagyszülők is egyre nagyobb támogatásra szorulnak. Ez a helyzet pedig egyre fokozódni fog, mert előreláthatóan a várható nyugdíjak értéke a következő 15-20 éven belül egyre kisebb lesz a mostanihoz képest, ami azt jelenti, hogy egyre több lesz a kisnyugdíjas, aki az aktívak anyagi segítségére szorul majd.

Idősödő társadalom – válság jöhet
Magyarországon most minden hatodik ember 65 évnél idősebb, magyarázta a szakember, egy elég biztosnak tűnő előrejelzés szerint 2030 már minden negyedik ember ebbe a korcsoportba fog tartozni majd. Sokkal nehezebb lesz a helyzet a 2050-2060-as évekre, mert ekkor már minden harmadik ember lesz idősebb 65 évesnél. Nem kell nagy matekosnak lenni ahhoz, hogy milyen komoly következményekkel kell számolni abban az időszakban.

Farkas András szerint a nyugdíjrendszer terheit elsősorban a fogyasztásra kellene terhelni, azaz megltása szerint “idősérdekű” fogyasztási adót kellene bevezetni. Eközben pedig csökkenteni kellene, majd végül meg is kellene szüntetni az élőmunkát terhelő járulékokat. A nyugdíjszakértő elmondása szerint nem tudunk kétfelé fizetni- éspedig azért nem, mert amikor 1998-tól 2010-ig a tőkefedezeti rendszer volt érvényben, azaz, a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer, még az se bírta ki a járulékfizetés kettéosztását, mert emiatt a nyugdíjkasszában komoly hiányok keletkeztek.

A szakember meglátása szerint jelenleg a nyugdíjrendszer biztos alapokon van, mindenki megkapja a pénzét, sőt még emeléseket is kapnak az idősek, de 2036-37 lesz az az év, amikortól már “oda kell figyelni”, és 2040 után előreláthatóan már hatalmas baj lesz, mert akkor mennek majd nyugdíjba a Ratkó-unokák. A másik hatalmas problémát az jelenti, hogy jelenleg több százezer ember járulékfizetése azért esik ki, mert külföldön dolgoznak.

 

error: Content is protected !!