30 év felettiek figyelem! – Ön is érintett! Óriási arculcsapás jött minden 30 felettinek! Akkora pofont kapunk, amit életünk végéig nem fogunk kiheverni! Nagyon fog fájni és akkor csattan, amikor a legrosszabbkor jön! >>

30 év felettiek figyelem! – Ön is érintett! Óriási arculcsapás jött minden 30 felettinek! Akkora pofont kapunk, amit életünk végéig nem fogunk kiheverni! Nagyon fog fájni és akkor csattan, amikor a legrosszabbkor jön! >>

Olyan nyugdíjpofon jöhet, mint korábban soha –>

Önt is érintheti nemcsak a világban, de Magyarországon is a 2040-es évektől fenntarthatatlan lesz a folyó finanszírozású nyugdíjrendszer. Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start műsorában beszélt ennek az okairól és a megoldás lehetőségeiről is.
Elmondása szerint 2050-re a világ vezető államaiban a nyugdíjérvények miatt 428 ezer milliárd dollárra nőhet az implicit államadósság . Ez pedig a világgazdaság akkori becsült összegénél is sokkal nagyobb, ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nemcsak a világban, hanem Magyarországon is fenntarthatatlan. A fiatalok is egyre később költöznek el otthonról, és közel 30 éves korukig rászorulnak a szülői segítségre is. A szakértő véleménye szerint komoly gondok jelentkezhetnek már a 2030-as évek közepére a nyugdíjrendszernél, ami összeomolhat 2040 után.

A szakember elmondása szerint először a gyerekeket kell eltartani, de közben emellett már a szülők, sőt még a nagyszülők is egyre nagyobb támogatásra szorulnak. Ez a helyzet pedig egyre fokozódni fog, mert előreláthatóan a várható nyugdíjak értéke a következő 15-20 éven belül egyre kisebb lesz a mostanihoz képest, ami azt jelenti, hogy egyre több lesz a kisnyugdíjas, aki az aktívak anyagi segítségére szorul majd.

Idősödő társadalom – válság jöhet
Magyarországon most minden hatodik ember 65 évnél idősebb, magyarázta a szakember, egy elég biztosnak tűnő előrejelzés szerint 2030 már minden negyedik ember ebbe a korcsoportba fog tartozni majd. Sokkal nehezebb lesz a helyzet a 2050-2060-as évekre, mert ekkor már minden harmadik ember lesz idősebb 65 évesnél. Nem kell nagy matekosnak lenni ahhoz, hogy milyen komoly következményekkel kell számolni abban az időszakban.

Friss  Tegyünk el káposztát télire tartósítószer nélkül! Íme a 3 legjobb recept!

Farkas András szerint a nyugdíjrendszer terheit elsősorban a fogyasztásra kellene terhelni, azaz megltása szerint “idősérdekű” fogyasztási adót kellene bevezetni. Eközben pedig csökkenteni kellene, majd végül meg is kellene szüntetni az élőmunkát terhelő járulékokat. A nyugdíjszakértő elmondása szerint nem tudunk kétfelé fizetni- éspedig azért nem, mert amikor 1998-tól 2010-ig a tőkefedezeti rendszer volt érvényben, azaz, a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer, még az se bírta ki a járulékfizetés kettéosztását, mert emiatt a nyugdíjkasszában komoly hiányok keletkeztek.

A szakember meglátása szerint jelenleg a nyugdíjrendszer biztos alapokon van, mindenki megkapja a pénzét, sőt még emeléseket is kapnak az idősek, de 2036-37 lesz az az év, amikortól már “oda kell figyelni”, és 2040 után előreláthatóan már hatalmas baj lesz, mert akkor mennek majd nyugdíjba a Ratkó-unokák. A másik hatalmas problémát az jelenti, hogy jelenleg több százezer ember járulékfizetése azért esik ki, mert külföldön dolgoznak.

 

error: Content is protected !!