Október 1-től hatalmas változás jön, már elfogadták meg is jelent a közlönyben!

Orbán Viktor októbertől

Október 1-től hatalmas változás jön, már elfogadták meg is jelent a közlönyben!

Október 1-től hatalmas változás jön, már elfogadták meg is jelent a közlönyben! Nagyot változik az otthonteremtés feltétele! Átalányadózók, őstermelők és katások esetében már elég lesz egy év folyamatos biztosítotti jogviszonyt igazolni babaváró hitelhez, CSOK Pluszhoz, illetve falusi CSOK-hoz. Egy másik rendelkezés azt is egységesíti, hogy az első két speciális vállalkozói kör esetében a bevétel mekkora hányadát kell elfogadniuk a bankoknak igazolt jövedelemként.

Legfrissebb híreink

Októbertől elég lesz egy év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt igazolniuk az átalányadózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és a katás egyéni vállalkozóknak, ha Babaváró kölcsönt, CSOK Plusz hitelt vagy kistelepülési otthonteremtési támogatást (közismert nevén falusi CSOK-ot) igényelnek – derül ki az éjjel megjelent Magyar Közlönyből.




A korábbi szabályozás szerint a Babaváró hitelhez három, míg a CSOK Pluszhoz és a falusi CSOK-hoz kettő év folyamatos biztosítotti jogviszony volt szükséges, ám a kata megnyirbálása sokakat arra kényszerített, ebből a vállalkozói formából másik speciális adózói körbe térjenek át. Az új szabályozás azt eredményezi, hogy aki szeptemberében vagy korábban választott ilyen különleges vállalkozói módot, az jogosult lesz ilyen támogatott otthonteremtési kölcsön igénylésére.



A bevétel 50 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni

Egy másik friss kormányrendelet kimondja, hogy a pénzintézeteknek a fenti támogatott otthonteremtési hitel elbírálásánál az átalányadózók és az őstermelők esetében a bevétel 50 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.

Eddig ez a kitétel nem volt szabályozva, az egyes bankok saját maguk dönthették el, az ilyen speciális adózású vállalkozói kör bevételeiből mennyit és milyen mértékben fogadnak el igazolt jövedelemként.

Volt olyan hitelintézet, mely el sem fogadta az ilyen jellegű bevételt, míg mások a költségátalánnyal (40, 80 vagy 90 százalékkal csökkentve) számolták az igazolt jövedelmet. Az október 1-jétől hatályos szabályozás ennek a két adózói körnek az esetében taxatíve rögzíti a jövedelem mértékét.

A katások esetében azonban nem érvényes a fenti, 50 százalékos szabály. A Bankmonitor azt írja, ezen vállalkozói kör esetén a bank által bekért jövedelemigazoláson a vállalkozói bevételek 60 százalékának megfelelő összeg szerepel elismert jövedelemként.

error: Content is protected !!