2024. július 1-től rendkívüli változás jön a GYES-ben, rengeteg szülőt érint!

2024. július 1-től rendkívüli változás jön a GYES-ben, rengeteg szülőt érint!

2024. július 1-től rendkívüli változás jön a GYES-ben, rengeteg szülőt érint! A kisgyermekes családok életét könnyíti meg a gyermekgondozást segítő ellátások (gyes) ügyintézésének egyszerűsítése és felgyorsítása. A júliustól érvényes változást a Kulturális és Innovációs Minisztérium jelentette be.

A kormány célja, hogy a családtámogatásokat minél kevesebb adminisztrációs eljárással lehessen igénybe venni. Az új rendszer értelmében a gyermekgondozási díjra (gyed) jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell kérelmezniük a gyest, mivel annak megállapítása és folyósítása automatikusan, úgynevezett hivatalból induló eljárás keretében történik majd – hangsúlyozza a kormány honlapja.




Kedvező irányba változik a gyes

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára bejelentette, hogy 2024. július 1-jétől kezdődően tovább egyszerűsödik és felgyorsul a gyermekgondozást segítő ellátások (gyes) ügyintézése.

A gyedben részesült szülőknek, a gyermek 2. életévének, ikergyermekek esetén a 3. életévének betöltéséig nem kell kérelmezniük a gyest, mivel az illetékes kormányhivatal az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást.

Ez jelentős adminisztrációs könnyítést jelent a kisgyermeket nevelő családok számára

– hangsúlyozta Hornung Ágnes.




A változások 2024. július 1-je után lépnek érvénybe. Ekkortól csak akkor szükséges gyes iránti kérelmet benyújtani, ha nem az a szülő kéri, aki a gyedben részesült. Az ilyen kérelmeket elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, a Személyre szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) keresztül lehet elindítani. Szintén kérelemmel kell élni, ha a gyedre való jogosultság a gyermek második, illetve harmadik életévének betöltése előtt megszűnt.

error: Content is protected !!