2024 Augusztus 1-től ezt a duplájára emelik, ennyi lesz az összege!

2024 Augusztus 1-től ezt a duplájára emelik, ennyi lesz az összege!

2024 Augusztus 1-től ezt a duplájára emelik, ennyi lesz az összege! Duplájára emelik, Akár 155 százalékkal is több pótdíjat fizethetünk, mint az eredeti ár lett volna.

Friss napi hírek >>

4,78 milliárd forintot vár a kormány attól a rendeletmódosítástól, amely szerint átalakítanák a használati díjas útdíjrendszerhez tartozó pótdíjfizetési kötelezettségeket. A kormány új tervezet szerint átalakul az idő alapú, használati díjas útdíjrendszer, az az e-matricák szabályozása. A pótdíjfizetés rendszerét jelentősen átalakítják, sokkal magasabb díjtételekre számíthatnak a vétő járművezetők.




Az idő alapú, használati díjas útdíjrendszerben (az e-matricáknál) a jogkövető magatartás ösztönzése, a jogosulatlan úthasználat visszaszorítása, és a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak érvényesítésére fordított költségek csökkentése érdekében felülvizsgálatra kerül a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíjak és pótdíjkülönbözetek mértéke és számításának módja – írja a társadalmi egyeztetésre adott tervezet indoklásában a kormány.

A tervezet szerint amennyiben valaki nem fizeti meg időben a használati díjat ezeken az utakon, az alappótdíj mértéke az eredeti díj 45 százaléka lenne, ha a fizetési határidő lejártáig rendezik a tartozást; de ha elmulasztja a határidőre rendezni a büntetését, az emelt pótdíj már 155 százaléka lenne az eredeti díjnak.




A pótdíj fizetésére kötelezett a pótdíj esedékessé válásától számított 60 napon belül alappótdíjat, a pótdíj esedékessé válásától számított 60. napot követően emelt pótdíjat fizetne.

Emellett változnak az útdíjköteles szakaszok is, a szakaszhatárokat ide kattintva tekinthetik meg. Több mint 2600 tételt sorolnak fel a listában, így szinte lehetetlen meghatározni, hogy melyik útszakaszok válnának fizetőssé.

error: Content is protected !!