Veteményezési táblázat: mit mikor érdemes vetni?

Veteményezési táblázat: mit mikor érdemes vetni?

Bár félve hisszük el, de hamarosan beköszönt a várva várt tavasz. Ha eddig nem szántál rá időt, még mindig nem késő megtervezned a veteményesedet. Eldöntheted, hogy milyen növényeket akarsz majd helyezni bele. Ha okosan kivitelezed, jól megférnek majd egymás mellett, mindig lesz terményed és a kártevők is távol maradnak tőle.

Fontos dolog tudnod azt, hogy milyen növény mellé mit érdemes vetni. Ehhez segítséget nyújthat a növénytársítás módszere. Emellett nem utolsósorban azzal is tisztában kell lenned, hogy minek mi a legideálisabb vetési ideje.

Tavaszi vetés

Jó követni az időjárás előrejelzést és ellenőrizni a talaj állapotát. Nagy sárban nem túl hálás veteményezni. Nagyjából március végére lehet elszórni az első, hidegtűrő magokat, majd áprilisban, amikor a föld hőmérséklete eléri a 10 fokot és efölé is emelkedik, akkor mehetnek bele a meleg igényű magok is, mint a cukkini, uborka, tök, bab és paradicsom, paprika is, ha nem palántáról tervezzük.

Nyári vetés

Ha időben elvetettük ősszel, télen vagy tavasszal a magokat, akkor nyáron még van lehetőség még egyszer szórni a helyükre másodterményt. Váltónövény lehet a karalábé, káposzták, krumpli, uborka, zöldbab, tök. A nyár második felében már olyan növényeket érdemes vetni, amelyek áttelelnek, mint a sóska, saláta, spenót.

Őszi vetés

Ezekből az elvetett magokból lesznek a leghamarabb fogyasztható növények. Az ilyenek ugyanis áttelelnek és belőlük már áprilisban ehetünk friss sóskát, spenótot vagy akár újhagymát is.

Téli vetés

Ha korai zöldséget szeretnénk, akkor a téli vetés is egy jó módszer. Ehhez el kell kapni azokat a fagymentes napokat, amikor leszórhatjuk a magokat. Érdemes előre megásni a vető árkot és a kiszedett földet a szórás idejéig egy fagymentes helyre tenni. Ezzel betakarhatjuk majd az enyhébb napon leszórt magokat. Ahogy megjelenik a jó idő, ezek a magok egyből csírázásnak indulnak és kora tavasszal már számolhatunk retekkel, hagymával, répával vagy petrezselyemmel is. Hidegtűrő magokat kell választanunk.

Vetési idő táblázat

Ebben a táblázatban láthatod egyes zöldségek ideális vetési idejét. Ezt szem előtt tartva, megfelelő helyre vetett magokkal egy folyamatosan termő kiskertet alakíthatsz ki az otthonod táján. A saját mindig finomabb és abban is biztos lehetsz, hogy idő közben milyen külső tényezők érik a növényeidet. Ha elég tájékozott vagy, a kemikáliákkal történő növényvédelmet is kiválthatod. Szüreteléskor meglásd, hálás leszel a befektetett munkáért.

error: Content is protected !!