Veszélyben az idei nyugdíjprémium, jövőre már nem is lesz? Egyáltalán nem biztos, hogy idén novemberben érkezhet pluszpénz a nyugdíjasokhoz.

Veszélyben az idei nyugdíjprémium, jövőre már nem is lesz? Egyáltalán nem biztos, hogy idén novemberben érkezhet pluszpénz a nyugdíjasokhoz.

Bár csak csütörtökön fogja publikálni a Magyar Nemzeti Bank az inflációs jelentését, annak GDP-re és inflációra vonatkozó legyezőábráit (és a prognózisokat) már a keddi kamatdöntést követően nyilvánosságra hozták. Eszerint júniushoz képest jelentősen rontottak a jegybanki szakemberek a várakozásaikon. Ez pedig a nyugdíjasok számára sem mellékes információ – sem a GDP, sem pedig az inflációs prognózis.

A nyugdíjakat ugyanis törvény szerint a várt infláció mértékével emeli a kormány, ha ez a mérték elmaradna a tényleges inflációtól, akkor novemberben korrekciót hajt végre a kormány. Ez már biztosra vehető, hogy szükséges, a nagy kérdés csak az, hogy az augusztusi állapotnak megfelelően – a jogszabályoknak megfelelően – 10,7 százalékig korrigálnak-e, vagy figyelembe veszik az őszi hónapokra vonatkozó előrejelzéseket is, melyek szerint a 20 százalékot is meghaladhatja a pénzromlás üteme.
Mindenesetre Varga Mihály a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásának ábráiból mi úgy becsültük, hogy a kormány 14 százalékos éves inflációval számolhat. Vagyis 5,1 százalékos kiegészítés is indokoltnak tűnik.

Ezt támasztja alá és erősíti meg a jegybank prognózisa is. A szakemberek a júniusban várt 11-12,6 százalék közötti inflációs várakozásukat ugyanis 13,5-14,5 százalék közé emelték meg. A helyzet jövőre sem fog jelentősen javulni, hiszen még 2023-ra is kiugróan magas pénzromlási ütemet vár a jegybank, 11,5 és 14 százalék között lehet a mérték. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormánynak jövőre akár 10 százaléknál is nagyobb mértékben kell emelnie a nyugdíjakat – persze, alapvetően a saját várakozása alapján fogja meghatározni, hogy mennyivel nőnek a nyugdíjak, ám mindenképpen iránymutató a jegybank várakozása.


Veszélyben a nyugdíjprémium?

Az infláció mellett a gazdasági növekedés mértéke sem kevésbé fontos a nyugdíjasok számára. Abban az esetben ugyanis, ha ez meghaladja a 3,5 százalékot, akkor nyugdíjprémiumot fizet a kormány. Nos, míg júniusban még 4,5-5,5 százalékos gazdasági növekedést tartott elérhetőnek a jegybank, mostanra ezen a téren jelentősen rontotta a várakozását.

A friss jelentés szerint csupán 3-4 százalék között nőhet idén a gazdaság, jövőre pedig még ennél is rosszabbak a kilátások: csupán 0,5-1,5 százalék közötti bővülést lát reálisnak a jegybank.

Amennyiben Matolcsyéknak lesz igaza, akkor jövőre kizárt, hogy nyugdíjprémiumban reménykedhessenek az idősek, de már az idei pluszpénz is erősen kérdéses. Ezek szerint ugyanis minden esély megvan arra, hogy a törvényben rögzített 3,5 százaléknál kisebb mértékben fog idén nőni a gazdaság.

error: Content is protected !!