Vége, búcsút inthetünk a mikróknak? Ez lesz helyette:

Vége, búcsút inthetünk a mikróknak? Ez lesz helyette:

Vége, búcsút inthetünk a mikróknak? Ez lesz helyette: A mikrohullámú sütők végéről már többször is írtak, leggyakrabban állítólagos káros hatásaik miatt. A probléma azonban teljesen máshol rejlik.

Legfrissebb hírek, percről-percre

A mikrohullámú sütő a 90-es években jelent meg a háztartásokban. Azóta a konyhák elmaradhatatlan részévé vált, és ma már kevesen tudják elképzelni az életüket nélküle. Sok spekulációt kiváltott káros hatása és más készülékekkel való versenye. Most azonban úgy tűnik, hogy a mikrohullámú sütőnek végül mégis lejárt az ideje.

A mikrohullámú sütő már 80 éve velünk van

A mikrohullámú sütő ugyan csak körülbelül harminc éve része a cseh háztartásoknak, de fél évszázaddal korábban látott napvilágot. Először az Egyesült Államokban fejlesztették ki a 20. század 40-es éveinek végén. 1947-ben került forgalomba az első kereskedelmi forgalomban kapható mikrohullámú sütő, amely majdnem két méter magas volt, körülbelül 400 kilogrammot nyomott és hihetetlen 3000 dollárba került.

Ezek az első modellek azonban csak éttermek és mobil étkezdék számára készültek, ahol nagy mennyiségű ételt kellett gyorsan felmelegíteni. Az első háztartási mikrohullámú sütők hamarosan, már 1955-ben megjelentek, de még mindig terjedelmesek, nehezek és nagyon drágák voltak. A kompakt és megfizethetőbb mikrohullámú sütők csak tizenkét évvel később kerültek forgalomba, a japánok által kifejlesztett kisebb magnetronoknak köszönhetően. Népszerűségük gyorsan nőtt, és a forradalom után szinte azonnal utat találtak a cseh háztartásokba is.

A mikrohullámú sütők káros hatásairól évekig folytak a viták

A mikrohullámú sütők gyakran voltak vita tárgyát képezve negatív hatásaik miatt az emberi egészségre. Egyesek attól tartottak, hogy a mikrohullámú sugárzás ronthatja az élelmiszerek minőségét, vagy akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. A kutatások azonban kimutatták, hogy a mikrohullámú sugárzás nem ionizáló, és nincs elegendő energiája a sejtek vagy a DNS károsításához. A melegítés során a tápanyagok vesztesége hasonló, mint más hőkezelési módszereknél, például főzésnél vagy sütésnél, így ez a mítosz is végül megdőlt.

A mikrohullámú sütőknek meg vannak számlálva a napjai

A mikrohullámú sütőknek azonban vannak hátrányai is, például az ételek egyenetlen melegítése, vagy az, hogy a mikrohullámú sütőben való főzés vagy grillezés enyhén szólva nem túl hatékony. Ezenkívül a mikrohullámú sugárzás, ellentétben az indukciós vagy a forró levegős technológiával, kissé megváltoztatja a melegített ételek ízét és állagát. A mikrohullámú sütőket ezért fokozatosan felváltják a modern, multifunkcionális készülékek, amelyek szélesebb ételkészítési lehetőségeket kínálnak.

Egyes új technológiák energiahatékonysága is lényegesen jobb, mivel jobban kihasználják a hőt és minimalizálják a hőveszteséget. A mikrohullámú sütők elavult, hatástalan és drága ételmelegítőknek minősülnek. Valószínűleg hamarosan felváltják őket a konvekciós sütők vagy a multifunkciós edények, amelyek energiatakarékosabbak, egyenletesen melegítik vagy főzik az ételeket, hőveszteség (és ízveszteség) nélkül, és sokkal változatosabb ételkészítési módokat tesznek lehetővé.