Vasárnap nem szabad füvet nyírni – ennyi lehet a büntetés!

Hétvégi munkavégzés szabályai

Vasárnap nem szabad füvet nyírni – ennyi lehet a büntetés!

Az emberek nagy része a hétköznapokon dolgozik, délután öt óra körül ér haza, a kisgyermekes családok délutánja még zsúfoltabb, ugyanis a legtöbb foglalkozás, sport tevékenység a késő délutáni órákra tevődik, emiatt a szülők szinte este érnek haza, teljesen fáradtan.

Sok családtól hallani, hogy mire megvacsoráznak, lezuhanyoznak és lefektetik a gyerekeket, szinte már késő éjszaka van, a kerti munkálatokra pedig végképp semmi idejük, ezeket csak hétvégén tudják elvégezni.
Igen ám, de van egy rendelet, amely szerint a kertes házban élőknek tilos a hét egy bizonyos napján “hangoskodniuk”, vagyis füvet nyírni.

Ugyanakkor jogszabály is rendelkezik arról, hogy minden ingatlant a tulajdonosa, kezelője vagy használója köteles megművelni illetve rendben tartani, a hulladéktól és a gyomnövényektől – különös tekintettel a parlagfűre – megtisztítani. A házhoz tartozó gyepfelület, virágágyások és fák gondozása is a tulajdonos feladata, nem szabad megfeledkezni a járda, a kapu- és garázsbejáró tisztán tartásáról sem.

Az ingatlanhoz tartozó járdaszakasz melletti csapadékvíz-elvezető árkok tisztítása, gyomtalanítása, és a járműbehajtók átereszeinek rendszeres karbantartása, gyommentesítése is a tulajdonos dolga. Aki ezeket nem végzi el, jogilag felelősségre vonhatóvá válik és közigazgatási bírsággal is sújtható.
Az tehát már tisztázódott, hogy a ház körüli zöldfelületeket a lakóknak, tulajdonosoknak kell rendben tartaniuk, már csak az a kérdés, hogy megtehetik-e ezt akár vasárnap este 8-kor vagy reggel 6-kor. Az erre a helyzetre vonatkozó alapszabályokat egy 2008-as rendelet rögzíti, miszerint reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás, lakott területen belül 50-55 decibelig. Este 22 óra és reggel 6 óra között ez a szint 40-45 decibelre csökken, ennél magasabb zajongás már csendháborításnak minősül.

A fűnyírásra – mivel az külső zajforrásnak minősül – viszont ennél szigorúbb szabályok vonatkoznak. Eszerint hétköznapokon reggel 7 és este 20 óra között szabad csak füvet nyírni.
Hétvégén vagy munkaszüneti napokon ugyanis még inkább korlátoltabbnak kell lennie a zajkibocsátás mértékének: szombaton reggel 9 és dél között megengedett egy minimális, míg vasárnap és munkaszüneti napokon abszolút nem lehet zajt csapni.

Kivéve, ha az önkormányzat máshogy nem rendelkezik. Ők ugyanis hozhatnak saját rendeleteket, melyben módosítják a településre vonatkozó zajvédelmi szabályokat.

error: Content is protected !!