Új időpont a reggeli iskolakezdés? Nem minden szülő fog ennek örülni!

Új időpont a reggeli iskolakezdés? Nem minden szülő fog ennek örülni!

Új időpont a reggeli iskolakezdés? Nem minden szülő fog ennek örülni! Bejelentés az iskolakezdés 9 órás változásáról:

A 9 órás iskolakezdés nem ütközik törvényi akadályba, ugyanis hazánkban nincs jogszabályilag meghatározott kezdési időpont. Sőt a szakértők is javasolják, hogy a gyerekeink tovább pihenhessenek. Ám úgy tűnik, a magyar szülők nem kedvelik ezt az ötletet, erről már korábban is esett szó.

Irodai munkahelyeken egyre ritkább az 8 órás munkakezdés, a legtöbb helyen 9 órára kell beérkezni és egyes, haladó szellemiségű vállalatoknál nincs is meghatározott kezdési időpont. Inkább létezik egy ún. törzsidő, amikor mindenki dolgoznia kell, tipikusan 10 és 15 óra között.

Jobb lenne a 9 óra?

Ez a rendszer jobban illeszkedne az iskolai naphoz, ha nem 8 órakor kezdődne az iskola, hanem esetleg 9-kor. Ugyanis a Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató felméréséből kitűnik, hogy az alvási mutatók romlása jellemző az általános- és középiskolás gyermekek körében. Egyre kevesebbet alszanak, és rosszabb minőségű az alvásuk, amit figyelembe kell venni napirendjükön, különben komoly pszichés és testi fejlődési hátrányok indulhatnak el.Rengeteg szülő nem örül a 9 órás iskolakezdésnek?

Magyarországon nincs törvényi akadály, amely meghatározná az iskolakezdés idejét. Azonban az iskola állhatna továbbra is 8 órás kezdéssel, vagy áttérhetne a 9 órás kezdésre. Ez sok családnak lenne nagy változás, éppen ezért érdemes lenne a szülők véleményét is kikérni.

A kutatásról

A Pénzcentrum nem reprezentatív kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a résztvevők nagyobbik része, 84,3 százalékuk nő. Az életkori megoszlás szerint a 66,4 százalékuk 41 és 55 év közötti, a 27,9 százalékuk pedig 25 és 40 év közötti. Az egy gyermeket nevelők aránya 22,7 százalék, a két gyermeket nevelőké pedig 40 százalék. A megkérdezett szülők 63,3 százaléka házas, 16,1 százalékuk kapcsolatban él, 10,6 százalékuk pedig egyedülálló.

error: Content is protected !!