Több pénzt kapnak a családok: Emelkedik a gyed és jön a gyod is – megjelentek az új összegek >>>

A minimálbér változásával emelkedik a gyermekgondozási díj (gyed) és a diplomás gyed összege, valamint megjelenik a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

Az államigazgatás nagyon rákapott a Csillagok háborújára emlékeztető, némileg ijesztő rövidítésekre. A határmenti kerítésépítések idején ismerte meg az ország a gyoda szócskát, vagyis a gyorstelepítésű drótakadályt. Hamarosan megjelenhet a gyod kifejezés is, ami azonban sokkal humánusabb fogalom, a tartósan beteg gyermeküket otthon ápolóknak szánt támogatás rövidítése lesz.

Mint az EMMI most az MTI-vel közölte, Január elsejétől a minimálbér emelkedésének köszönhetően a gyed maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedik. A diplomás gyedet az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik.

A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a gyod, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. Mindemellett januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

További változás, hogy 2019 márciusától a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok öt nap, valamint a nagyszülők minden unoka születésénél öt-öt nap pótszabadságot kapnak (ha belegondolok, hogy a nagypapámnak 47 unokája volt, ez a gálánsság akár aggasztó is lehetne a hazai munkaerőpiacra nézve, bár talán azért a nagypapám „demográfiai” helyzete nem tekinthető átlagosnak).

A gyerekek után járó pótszabadságok pedig a duplájára emelkednek. Eszerint a központi közigazgatásban egy gyerek után négy, két gyerek után nyolc, három gyerek után pedig tizennégy nap pótszabadság jár éves szinten.

A központi közigazgatásban dolgozó édesapáknak járó apaszabadság öt nap helyett nyolc, ikergyermekek esetén hét nap helyett tíz napra emelkedik. 

error: Content is protected !!