Tilos lesz dohányozni!!! Megtiltanák a dohányzást mindenkinek, aki 2020 után születik >>>

Tilos lesz dohányozni!!! Megtiltanák a dohányzást mindenkinek, aki 2020 után születik >>>

Azt fogom javasolni a miniszterelnöknek, hogy akik 2020 után születnek, Magyarországon ne vásárolhassanak dohányterméket

– jelentette be Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos a Tobacco Hungary 2018 konferencián Siófokon. Lázár – aki az első nyilvános előadását tartotta miniszteri biztosi minőségében – közölte: erre van szükség ahhoz, hogy Magyarország valóban füstmentes ország lehessen. Ha máshogy nem lehet elérni a tiltást, akkor az alaptörvényt kell módosítani. 

A Lázár által javasolt lépés értelmében mindenki más vehetne cigit 2020 után is, a 2020-as generáció viszont akkor sem, ha már elmúlt 18 éves. A biztos szerint a dohányzás nem alapvető emberi jog, sőt korlátozza a nemdohányzókat az egészséges élethez való alapvető jogukban, így tiltani lehet. A magyar kormánynak azt kell célul kitűzni, hogy Magyarország teljesen füstmentes ország legyen.

Lázár emellett azt is javasolja, hogy

  • továbbra is tiltsa a kormány az e-cigiket és a hasonló alternatív dohánytermékeket, mert ezekről nem tudni még biztosan, hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek;
  • a gépjárművekben való dohányzást teljesen tiltsák be, az autóban való mobilhasználathoz hasonlóan;
  • kapjanak több jogot a társasházak, hogy betiltsák a dohányzást;
  • még jobban korlátozzák azt, hogy hány emberre juthat egy trafik;
  • és hogy legyen egy egységes felügyeletük a dohánytermékeknek.

Lázár arról is beszélt, hogy szerinte egyeztetni kell a munkaadókkal arról, hogy azok után a munkavállalók után, akik nem mennek el az állam által biztosított szűrővizsgálatokra, több járulékot fizessenek.

Hozzátette: tudja, hogy a javaslatait politikai és gazdasági okokból is kritizálni fogják. A gazdasági ok az, hogy a tiltás végső soron a sokaknak munkát adó dohányipar végét jelenti, de erre azt mondta, hogy a javaslatai elég átállási időt biztosítanak mindenkinek, aki most dohánytermesztéssel, gyártással vagy kereskedelemmel foglalkozik. A politikai kritika pedig az lesz, hogy az állam nem tilthatja az egyén szabadságát akár az önpusztításra is, de véleménye szerint ezt mások jogainak védelme érdekében igenis megteheti az állam.

error: Content is protected !!