Ha a világ egy templomra 600 milliárdot dobott össze 2 nap alatt, miért hal éhen a világ fele?

Ha a világ egy templomra 600 milliárdot dobott össze 2 nap alatt, miért hal éhen a világ fele?

Mostanra olyan szintre jutott a válság Venezuelában, hogy a gazdaság alapját jelentő olajiparban dolgozó munkások sorra dőlnek ki, mert az éhezés miatt teljesen legyengültek. Nem ritka, hogy a heti bérből egy kilogramm rizst sem lehet venni, a hús pedig már egyenesen luxuscikknek számít.

Venezuela három éve súlyos válsággal küzd. A világ legnagyobb olajkészletével rendelkező országának gazdasága gyakorlatilag teljesen összeomlott, az IMF becslései szerint 2013 és 2017 között a GDP több mint harmadával eshetett vissza: ilyen mértékű összeomlásra nagyon kevés példát találunk a történelemben.

Hétfő este kigyulladt Európa egyik legjellegzetesebb és talán legfontosabb kulturális emléke, a Notre-Dame. Párizs ikonikus nagytemploma hatalmas lángoszloppal égett a város közepén, majd turisták és párizsiak ezrei vehették videóra, ahogy a templom huszártornya megadja magát a hőnek és egyszerűen leborul.

Erre van pénz …

Egy nappal a tragédia után már rengeteg pénzt szedtek össze a Notre-Dame újraépítésére. Majdnem egymilliárd dollár, vagyis háromszáz milliárd forint gyűlt össze. Csak érzékeltetni szeretném, hogy ez mennyire sok pénz: tavaly Budapest teljes költségvetési bevétele 254 milliárd forint volt, a kiadásai pedig valamivel kevesebb, mint 380 milliárd forintot tettek ki. Ugyan Budapest költségvetése a gazdasági súlyához képest nagyon kevés, de így is összejött egy nap alatt annyi pénz, amennyiből a magyar főváros egy évig működik.

Közben sokan éhen halnak …

error: Content is protected !!