Százezer forintot kapnak a családok a magyar kormánytól, mutatjuk ki kapja meg a jövő héten a pénzt!

Százezer forintra emeli a magyar kormány a határon túli magyar diákok oktatási-nevelési támogatását.
Az erdélyi szórvány magyar diákjai számára iskolabuszhálózatot fognak beüzemeltetni, amely 11 megyében kezdi el működését – jelentették be Kolozsváron, az Iskola Alapítvány székházában. A sajtótájékoztató legerősebb bejelentése azonban a megemelt összegű oktatási-nevelési támogatás konkrét összege volt. Kiderült, hogy bruttó százezer forintot kap ezután minden magyarul tanuló erdélyi diák.
Látványos emelést eszközöl a Fidesz-kormány a Szülőföldön magyarul nevű oktatási-nevelési támogatás összegén: bruttó százezer forintra emelkedik a határon túli óvodások, iskolások és felsőfokú oktatásban résztvevő fiataloknak szánt szubvenció, a hírt a sajtóval Panyi Miklós államtitkár közölte.

Bár az emelésről már 2022 novemberében szó esett, amikor Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes a Magyar Állandó Értekezlet ülése utáni sajtótájékoztatón ezt beharangozta, akkor konkrét arányokat nem említett, mindössze arról számolt be, hogy többszörösére emelik az addigi 22. 400 forintos (kb. 287 lej) diákonkénti szponzorálást. A kormányfőhelyettes akkor arra is kitért, hogy a kárpátaljai magyar diákok már emelt összegű támogatásban részesülnek.


A kolozsvári látogatásra érkező Panyi Miklós államtitkár elmondta, hogy több mint a négyszeresére, mintegy 100 ezer forintra emeli a romániai magyar anyanyelvi oktatásban részvevő diákok és egyetemi hallgatók oktatási-nevelési támogatását a magyar állam.

A bejelentést Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke társaságában tette meg a magyar Miniszterelnökség stratégiai államtitkára. A kolozsvári találkozó apropója egyébként az erdélyi szórványközösségeket kisegítő iskolabuszhálózat kialakítására vonatkozó megbeszélés volt, ezt követte a sajtótájékoztató, amelyen a fent említett összeg elhangzott.

error: Content is protected !!