ROKKANTSÁGI JÁRADÉK ÉS ÖZVEGYI NYUGDÍJ 2019 : ITT VANNAK A KONKRÉT SZÁMOK : ENNYI LESZ A ROKKANTSÁGI JÁRADÉK ÉS AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJ ÖSSZEGE JANUÁRTÓL >>

ROKKANTSÁGI JÁRADÉK ÉS ÖZVEGYI NYUGDÍJ 2019 : ITT VANNAK A KONKRÉT SZÁMOK : ENNYI LESZ A ROKKANTSÁGI JÁRADÉK ÉS AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJ ÖSSZEGE JANUÁRTÓL >>

A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj legfeljebb havi 93 540 forintig folyósítható együtt az új évtől. A rokkantsági járadék havi összege 37 350 forint lesz.

Rokkantsági járadékra az a személy jogosult, akinek a 25. életéve betöltése előtt keletkezett a szóban forgó egészségkárosodása, ami legalább 70%-os mértékű, továbbá nyugellátásban, baleseti nyugellátásban vagy megváltozott munkaképességű személyek ellátásában sem részesül. Fontos tudnunk, hogy a rokkantsági járadékra jogosult személy egészségi állapotát a döntésben meghatározott időpontban felül kell vizsgálni.
A feltételek megléte esetében a rokkantsági járadékot legkorábban annak a hónapnak az első napjától lehet megállapítani, amelyben az igénylő a 18. életévét betöltötte.
Előfordul, hogy az igénylő egészségkárosodásának mértékét az orvosszakértői szerv határozata nem állapítja meg. Ilyen esetben az általános hatáskörű nyugdíj-megállapító szerv az egészségkárosodás mértékének szakkérdését is vizsgálja.
Jó ha tudjuk, hogy a rokkantsági járadékot az igénylő kérelme alapján a lakóhely szerint illetékes általános hatáskörű nyugdíj-megállapító szerv állapítja meg és a nyugdíjfolyósító szerv folyósítja.

 

 

error: Content is protected !!