Nyugdíjemelés 2019: megvannak a legfontosabb számok, mutatjuk >>> Kérlek oszd Meg!

Nyugdíjemelés 2019: megvannak a legfontosabb számok, mutatjuk >>> Kérlek oszd Meg!

Már a kormány előtt van az a tervezet, amely a 2019-es nyugdíjemelésről szól. Ha ez így marad, akkor nem adnak nagyobb emelést, mint amiről a költségvetés már rendelkezett.

Nyilvános lett a az Emberi Erőforrások Minisztériumának tervezete, amely a 2019-es nyugdíjemelésről szól. Így ha minden marad a mostani tervek szerint, 2019. január 1-jétől 2,7 százalékkal fog nőni a nyugdíj. Az öregségi, az özvegyi és a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozók nyugellátása, a baleseti járadék, a rokkantsági és a rehabilitációs ellátás, valamint minden más, a nyugdíjhoz kötött támogatás is ezzel a 2,7 százalékkal fog nőni.

A tervezetet a kormánynak még meg kell tárgyalnia, így ez még nem tekinthető hivatalos kormányzati álláspontnak. A kérdés az volt, hogy miután a 2019-es költségvetés már rendelkezik a nyugdíjemelésről, belenyúlnak-e abba, és adnak-e nagyobb emelést. Erre korábban már volt példa, de ezúttal ezt nem tették meg. A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj legfeljebb havi 93 540 forintig folyósítható együtt az új évtől. A rokkantsági járadék havi összege 37 350 forint lesz.

A problémát az jelentheti a cikk szerint, hogy a nyugdíjasok inflációja ennél magasabb lehet. A nyugdíjemelést a kormány az inflációhoz kötötten határozza meg, csakhogy tavasszal, amikor készült a 2019-es költségvetés, még kisebb inflációval számoltak. A nyugdíjas-infláció, vagyis a főleg az idősek által használt termékek árainak emelkedése októberben már 3,4 százalékos volt.

Túlnövi az infláció a nyugdíjemelést, vagyis egyre nehezebb lesz az idősek megélhetése. Legközelebb 2019 novemberében jöhet ennek a kiegyensúlyozása, addig hitelezik az államot – derült ki a Zoom.hu cikkéből is, amely szerint havonta akár ezer forintot spórolhat rajtuk az állam.  Januártól tehát 2,7 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak, ami azt jelentené, hogy a 3,1-3,5 százalékos várható infláció mellett a nyugdíjasok az indokoltnál kisebb emelést kaphatnak év elején.

A kormány azért nem egyensúlyozza ki a különbséget, mert még a nyáron tervezték meg a költségvetést, amikor még az infláció nem lódult meg. Októberben a KSH adatai szerint az áremelkedés üteme hatéves csúcsra, 3,8 százalékra nőtt. Az elemzés szerint látszik egy korrekció, vagyis valamit mérséklődhet az infláció, de valószínűtlen, hogy 3 százalék alá menjen. A Magyar Nemzeti Bank becslése, az hogy az idei 2,8 százalék után jövőre 3,1, 2020-ban pedig 3 százalék lesz az infláció.

Bár a Magyar Államkincstár nem közli az átlagnyugdíjról szóló adatokat, de a becslések alapján ez 130,5 ezer forint lehet. Erre jön rá a 2,7 százalékos emelés, ami havi plusz 3500 forintot jelent. Ha viszont megkapnák az MNB által jelezett 3,1 százalékos emelést, az már 4000 forintot jelentene.

Be the first to comment on "Nyugdíjemelés 2019: megvannak a legfontosabb számok, mutatjuk >>> Kérlek oszd Meg!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!