ROKKANTAK FIGYELEM >> NAGYON FONTOS HATÁROZATOT HOZOTT AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG!

ROKKANTAK FIGYELEM! NAGYON FONTOS HATÁROZATOT HOZOTT AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG!

AKI KERESŐKÉPTELEN ATTÓL SOHA TÖBBÉ NEM LEHET ELVENNI A ROKKANTSÁGI TÁMOGATÁST! MUTATJUK KIKET ÉRINT! >>>>OSSZÁTOK – NAGYON FRISS A HÍR!

Ab: aki keresőképtelen, attól nem lehet megvonni a rokkantsági támogatást
Egy magyar állampolgár hiába kért rokkantsági támogatást, nem hagyta jóvá az illetékes hatóság, annak ellenére, hogy az egészségi állapota alapján jogosult lett volna arra. Az illető egyéni vállalkozó volt, aki éppen a megromlott egészségi állapota miatt szüneteltette a tevékenységét, a törvény pedig kimondja, hogy, ha nem működik, akkor is kereső tevékenységnek számít az egyéni vállalkozás, ami azt jelenti, hogy akkor is keresőnek számít a vállalkozó, ha éppen semmi jövedelme nincs.. Mivel a törvény ezt mondja ki, ezért elutasították az érintett személy panaszát minden szinten.

Ennek ellenére az Alkotmánybíróság a pénteken közzétett határozatában a vállalkozónak adott igazat. Az AB a határozatában arra hivatkozott, hogy az alaptörvény szerint a rokkantak támogatásra jogosultak, és az igaz, hogy az állam elég nagy szabadsággal határozhatja meg azt, hogy pontosan kinek mi jár, azért ezt nem teheti önkényesen.
Az alaptörvény által ugyancsak tiltott megkülönböztetés az alapjogokhoz hozzáférésben: “akkor alkotmányellenes, ha a jogszabály a szabályozás szempontjából azonos csoportba tartozó (egymással összehasonlítható) jogalanyok között tesz különbséget anélkül, hogy annak alkotmányos indoka lenne”.

A bírák véleménye szerint, az rendben van, hogy kizárólag csak az a személy jogosult ellátásra a rokkantsága esetén, aki nem végez keresőtevékenységet . De az Alkotmánybírák szerint az egyáltalán nincs rendben, hogy keresőnek minősítik a szünetelő vállalkozás tulajdonosát is.

A jelek szerint észrevették a hibát a törvényhozók is, mert a fent említett szabály már nem érvényes 2016 májusa óta, ezért azt nem kellett megsemmisítenie az Ab-nak. Nagyon fontos volt kimondani az alaptörvény-ellenességet, mert jelenleg is folyamatban vannak olyan perek, amelyekben még a korábbi előírást kellene alkalmazni, most a döntésükkel ezt megtiltották az alkotmánybírák.-írja az adozona.hu.

error: Content is protected !!