Site icon Hitel fórum – családi pénzügyek

Rezsicsökkentés 2024 – Így alakult a gáz és az áram ára 2024 Január 1-től!

rezsi táblázat

Rezsicsökkentés 2024 – Így alakult a gáz és az áram ára 2024 Január 1-től!

Rezsicsökkentés 2024 – Így alakult a gáz és az áram ára 2024 Január 1-től! Hivatalos! – Ennyivel változik a gáz és az áram ára 2024-től! Áram és gáz árak 2024  – Lakossági gáz árak 2024 január 1-től – bejelentették a fogyasztói árakat! Ennyit kell fizetni a lakossági gázért 2024-ben! A kormány intézkedéseinek köszönhetően még az előzőnél hidegebb télben is nagy biztonsággal garantálható a magyar családok zavartalan földgázellátása.




Ami beton fix: A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Németh Szilárd korábban szintén közölte: a rezsicsökkentett fogyasztói árak fenntartásához szükséges összeg 2024-ben is rendelkezésre áll a költségvetés rezsivédelmi alapjában. Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat itt. 2024-ben 1m3 gáz ára kb 145ft lesz!

Lakossági fogyasztó áram árai (2024.01.01-től)

Az E.ON Áramszolgáltató Kft. az egyetemes szolgáltatás keretében a lakossági fogyasztók részére értékesített villamos energia elszámolására az alábbi egységárakat alkalmazza. A villamosenergia-árszabásokat, azok áralkalmazási feltételeit és egységárait a 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet, a 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet, a 7/2022. (VII. 21.) MEKH rendelet és a 20/2022. (XII. 21.) MEKH rendelet tartalmazza.

A jövő év első négy hónapjában ugyanannyi lesz a piaci ár, mint most. A döntés az átlagfogyasztásig járó rezsicsökkentett árakat nem érinti, ahogyan a kedvezményes mennyiség sem változik.




Az energiahivatal elnökének december 1-én közzétett rendelete szerint az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram piaci ára a lakossági fogyasztók számára 2024. január 1. és 2024. április 30. között így alakul:

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh,
  • B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh,
  • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh.

Ezek az áramárak megegyeznek a jelenlegi piaci árszabással. Az összegek már tartalmazzák a 27 százalékos áfát és a rendszerhasználati díjakat is. Ezeket a tarifákat a lakossági felhasználóknak januártól is csak az átlagfogyasztás feletti mennyiségre kell megfizetni.

A kedvezményes ár évi 2523 KWh (havi 210 kWh) fogyasztásig érvényes. A rezsicsökkentett áramárak a piaci árakhoz hasonlóan nem változnak. Normál (A1, A2) tarifa esetén ez 36,9 forint/kWh, B tarifa (vezérelt, „éjszakai” áram) esetén pedig 23,1 forint/kWh.





27 % az ÁFA mértékeA2 árszabás esetén a lakossági piaci árat akkor kell alkalmazni, ha a csúcs és völgyidőszak együttesen elszámolt fogyasztása meghaladja a 2523 kWh/év mennyiséget.H árszabás esetén a fűtési idény fogyasztására nem kerül alkalmazásra lakossági piaci ár.A táblázatban szereplő rendszerhasználati díjtételek kizárólag profilos elszámolású, kisfeszültségű KIF I. és KIF II. csatlakozású felhasználási helyekre vonatkoznak. A rendszerhasználati díjtételek idősoros elszámolású felhasználási helyek esetén a fenti táblázattól eltérőek, azok egységárát a H 2359/2022., a H 2430/2022. és a H 3808/2022. számú MEKH határozatok tartalmazzák. A rendszerhasználati díjtételek áralkalmazási szabályait a 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet részletezi.

 




Most pedig nézzünk meg egy gázszámlát és értelmezzük!

Álljon itt egy „példa” gáz számla és nézzük meg, mit is látunk rajta, szép sorban…

– Az első oszlopban a gázóránk gyártási száma látható, ezzel azonosítható be a mérőműszer.

– A második oszlop az elszámolási időszakot jelöli, azaz azt időt, amire a számla aktuális sora vonatkozik. Példánkban 2 időszak is szerepel rajta. Az első 2022.08.06. – 2022.09.30.-ig terjed és a fogyasztás nagyságát becsléssel állapították meg. Ez abból látható, hogy az “LM” azaz “Leolvasás Módja” nevű oszlopban a “Becs” kifejezés látható.

Példánk második sorában az elszámolási időszak 2022.10.01. – 2022.11.03. és a fogyasztást Diktálással lett megállapítva, ez láthatjuk a “LM” oszlopban a “Dikt” kifejezésből.


Részletes információk a földgázszámláról

Hogyan veszi figyelembe a számlázás a 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiséget?

Az alábbiakban ahhoz adunk segítséget, hogy a számlázás érthető legyen ügyfeleink részére.

Tájékoztatjuk, hogy a kormány döntése értelmében minden magyar háztartás felhasználási helyenként az átlagfogyasztás mértékéig (63 645 MJ/év, illetve 1729 m3/év) rezsicsökkentett áron kapja az gázt. Ez a mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. időszakra érvényes.

Átalánydíjas fizetés (ún. egyenletes részszámlázás)

Átalánydíjas fizetés választása esetén az ügyfél a várható éves fogyasztását, időarányosan havi egyenlő gázmennyiségekre fizeti meg és nem a bediktált mérőállásának megfelelő mennyiség után állítja ki a szolgáltató a számlát havonta. Azt, hogy mennyi lesz az ügyfél várható éves fogyasztása, a korábbi fogyasztási szokások alapján a szolgáltató határozza meg, de az ügyfél bármikor élhet azzal a lehetőséggel, hogy a várható fogyasztást megemeli vagy épp lecsökkenti. Ezt akkor érdemes megtenni, ha a fogyasztási szokásokban jelentős változás áll be. Felhívjuk a figyelmet, hogy nem célszerű csökkenteni a várható fogyasztást, ha nem változnak a fogyasztási szokások, mert ebben az esetben bár havonta várhatóan kisebb összegű számlák érkeznek, az éves elszámolást követően egy összegben lesz kiszámlázva a korábbi részszámlákban meg nem fizetett, de ténylegesen felhasznált gáz, amely így egyszerre nagy összegű elszámolószámlát eredményezhet. Az elszámolási időszak végén az éves leolvasást követően az ügyfél és a szolgáltató elszámolnak egymással, tehát az ügyfél csak a ténylegesen elfogyasztott energiát fizeti ki.


Lakossági gáz árak 2024 január 1-től – bejelentették a fogyasztói árakat!

Ez esetben az Ön által kapott számlán tehát a rezsicsökkentett áron kapott gázmennyiséget úgy számoljuk ki, hogy az adott számlázási időszakra jutó napok számát megszoroztuk az egy napra jutó rezsicsökkentett áron kapott  kedvezményes gázmennyiséggel-

A kedvezményes mennyiség elszámolása átalánydíj esetén minden hónapban a napok arányában történik.* Az egy napra jutó kedvezményes mennyiség 174,4 MJ, köbméterben számolva fűtőértéktől függően 4,5-5 m3.

Rezsicsökkentés 2024 – Így alakult a gáz és az áram ára 2024 Január 1-től!

* Kivétel egyrészt a leolvasást követő éves elszámolószámla, másrészt a kedvezményes év július 31-ei fordulója előtti jellemzően négy hónapban történő éves leolvasás esetén az elszámolószámlát követően, a július 31-éig tartó időszakra kiállított részszámlák, mert ez utóbbiak – a fűtési szezon fogyasztásának, a kedvezményes keret felhasználásának mértékétől függően – tartalmazhatnak nagyobb arányban a magasabb áron elszámolt mennyiséget (de akár csak azt is).

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy az adott számlázási időszakra (hónapra) vonatkozóan mekkora a kedvezményes mennyiség, az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget kell megszorozni a számlázási időszakra jutó napok számával.




Ha a várható éves fogyasztás alapján beállított mennyiség így a kedvezményes sávhatár alatt marad, akkor a számlában jellemzően csak rezsicsökkentett ár fog szerepelni. Ha a várható éves fogyasztás meghaladja a kedvezményes mennyiséget, akkor a legtöbb esetben lakossági piaci ár (versenypiaci költségeket tükröző ár) is szerepelni fog a számlán.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben az ügyfél éves elszámolási időszaka nem esik egybe a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti kedvezményes időszakkal, akkor az ügyfél éves elszámolási időszakára járó esetlegesen el nem számolt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a következő éves elszámolási időszak elszámolásakor elszámoljuk.

A részszámlában elszámolt kedvezményes mennyiség attól függően változik, hogy az adott ciklus (hónap) hány napos, tehát a 2022. augusztus 1. és a 2023. július 31. közötti kedvezményes évben 30 nap esetén 5231 MJ, 31 napos hónap esetén pedig 5405 MJ.




PÉLDA:

Az alábbi grafikonokon két példán keresztül mutatjuk be a rezsicsökkentett áron biztosított  kedvezményes mennyiség számítását a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakra. Az első esetben az ebben az időszakban felhasznált földgáz mennyisége 1500 m3 ( 52 350 MJ), azaz kevesebb, mint a kormányrendeletben meghatározott, 63 645 MJ, legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiség, míg a második esetben a felhasznált földgáz mennyisége ezen egy éves periódusra 2000m3 (69 800 MJ), azaz több, mint a kormányrendeletben meghatározott kedvezményes mennyiség.

Mindkét esetben az első 11 hónapon át egyenletes mennyiségről készül részszámla, azonban az éves elosztói leolvasást követően az elszámoló számla mértéke a megelőző 11 részszámlától eltérő lehet, hiszen a tényleges fogyasztást ebben az utolsó számlában számoljuk el. Ha a részszámla alapját képező mennyiség jól volt beállítva, az elszámoló számla nem tartalmaz nagy eltérést. A következő évre a szolgáltató a tényleges fogyasztás alapján kalkulálja a havi részszámla mennyiségét, de ezt az ügyfél – például változó fogyasztási szokása miatt –  módosíthatja. ( Fontosabb híreink )

Exit mobile version