Lakossági gáz árak 2024 január 1-től – bejelentették a fogyasztói árakat!

Lakossági gáz árak 2024 január 1-től

Lakossági gáz árak 2024 január 1-től – bejelentették a fogyasztói árakat!

Lakossági gáz árak 2024 január 1-től – bejelentették a fogyasztói árakat! Ennyit kell fizetni a lakossági gázért 2024-ben! A kormány intézkedéseinek köszönhetően még az előzőnél hidegebb télben is nagy biztonsággal garantálható a magyar családok zavartalan földgázellátása.

Ami beton fix: A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Németh Szilárd korábban szintén közölte: a rezsicsökkentett fogyasztói árak fenntartásához szükséges összeg 2024-ben is rendelkezésre áll a költségvetés rezsivédelmi alapjában. Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat itt. 2024-ben 1m3 gáz ára kb 145ft lesz!


Most pedig nézzünk meg egy gázszámlát és értelmezzük!

Álljon itt egy „példa” gáz számla és nézzük meg, mit is látunk rajta, szép sorban…

gázszámla 2024– Az első oszlopban a gázóránk gyártási száma látható, ezzel azonosítható be a mérőműszer.

– A második oszlop az elszámolási időszakot jelöli, azaz azt időt, amire a számla aktuális sora vonatkozik. Példánkban 2 időszak is szerepel rajta. Az első 2022.08.06. – 2022.09.30.-ig terjed és a fogyasztás nagyságát becsléssel állapították meg. Ez abból látható, hogy az “LM” azaz “Leolvasás Módja” nevű oszlopban a “Becs” kifejezés látható.

Példánk második sorában az elszámolási időszak 2022.10.01. – 2022.11.03. és a fogyasztást Diktálással lett megállapítva, ez láthatjuk a “LM” oszlopban a “Dikt” kifejezésből.


Részletes információk a földgázszámláról

Hogyan veszi figyelembe a számlázás a 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiséget?

Az alábbiakban ahhoz adunk segítséget, hogy a számlázás érthető legyen ügyfeleink részére.

Tájékoztatjuk, hogy a kormány döntése értelmében minden magyar háztartás felhasználási helyenként az átlagfogyasztás mértékéig (63 645 MJ/év, illetve 1729 m3/év) rezsicsökkentett áron kapja az gázt. Ez a mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. időszakra érvényes.

Átalánydíjas fizetés (ún. egyenletes részszámlázás)

Átalánydíjas fizetés választása esetén az ügyfél a várható éves fogyasztását, időarányosan havi egyenlő gázmennyiségekre fizeti meg és nem a bediktált mérőállásának megfelelő mennyiség után állítja ki a szolgáltató a számlát havonta. Azt, hogy mennyi lesz az ügyfél várható éves fogyasztása, a korábbi fogyasztási szokások alapján a szolgáltató határozza meg, de az ügyfél bármikor élhet azzal a lehetőséggel, hogy a várható fogyasztást megemeli vagy épp lecsökkenti. Ezt akkor érdemes megtenni, ha a fogyasztási szokásokban jelentős változás áll be. Felhívjuk a figyelmet, hogy nem célszerű csökkenteni a várható fogyasztást, ha nem változnak a fogyasztási szokások, mert ebben az esetben bár havonta várhatóan kisebb összegű számlák érkeznek, az éves elszámolást követően egy összegben lesz kiszámlázva a korábbi részszámlákban meg nem fizetett, de ténylegesen felhasznált gáz, amely így egyszerre nagy összegű elszámolószámlát eredményezhet. Az elszámolási időszak végén az éves leolvasást követően az ügyfél és a szolgáltató elszámolnak egymással, tehát az ügyfél csak a ténylegesen elfogyasztott energiát fizeti ki.


Lakossági gáz árak 2024 január 1-től – bejelentették a fogyasztói árakat!

Ez esetben az Ön által kapott számlán tehát a rezsicsökkentett áron kapott gázmennyiséget úgy számoljuk ki, hogy az adott számlázási időszakra jutó napok számát megszoroztuk az egy napra jutó rezsicsökkentett áron kapott  kedvezményes gázmennyiséggel-

A kedvezményes mennyiség elszámolása átalánydíj esetén minden hónapban a napok arányában történik.* Az egy napra jutó kedvezményes mennyiség 174,4 MJ, köbméterben számolva fűtőértéktől függően 4,5-5 m3.

* Kivétel egyrészt a leolvasást követő éves elszámolószámla, másrészt a kedvezményes év július 31-ei fordulója előtti jellemzően négy hónapban történő éves leolvasás esetén az elszámolószámlát követően, a július 31-éig tartó időszakra kiállított részszámlák, mert ez utóbbiak – a fűtési szezon fogyasztásának, a kedvezményes keret felhasználásának mértékétől függően – tartalmazhatnak nagyobb arányban a magasabb áron elszámolt mennyiséget (de akár csak azt is).

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy az adott számlázási időszakra (hónapra) vonatkozóan mekkora a kedvezményes mennyiség, az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget kell megszorozni a számlázási időszakra jutó napok számával.
Ha a várható éves fogyasztás alapján beállított mennyiség így a kedvezményes sávhatár alatt marad, akkor a számlában jellemzően csak rezsicsökkentett ár fog szerepelni. Ha a várható éves fogyasztás meghaladja a kedvezményes mennyiséget, akkor a legtöbb esetben lakossági piaci ár (versenypiaci költségeket tükröző ár) is szerepelni fog a számlán.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben az ügyfél éves elszámolási időszaka nem esik egybe a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti kedvezményes időszakkal, akkor az ügyfél éves elszámolási időszakára járó esetlegesen el nem számolt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a következő éves elszámolási időszak elszámolásakor elszámoljuk.

A részszámlában elszámolt kedvezményes mennyiség attól függően változik, hogy az adott ciklus (hónap) hány napos, tehát a 2022. augusztus 1. és a 2023. július 31. közötti kedvezményes évben 30 nap esetén 5231 MJ, 31 napos hónap esetén pedig 5405 MJ.
PÉLDA:

Az alábbi grafikonokon két példán keresztül mutatjuk be a rezsicsökkentett áron biztosított  kedvezményes mennyiség számítását a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakra. Az első esetben az ebben az időszakban felhasznált földgáz mennyisége 1500 m3 ( 52 350 MJ), azaz kevesebb, mint a kormányrendeletben meghatározott, 63 645 MJ, legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiség, míg a második esetben a felhasznált földgáz mennyisége ezen egy éves periódusra 2000m3 (69 800 MJ), azaz több, mint a kormányrendeletben meghatározott kedvezményes mennyiség.

Mindkét esetben az első 11 hónapon át egyenletes mennyiségről készül részszámla, azonban az éves elosztói leolvasást követően az elszámoló számla mértéke a megelőző 11 részszámlától eltérő lehet, hiszen a tényleges fogyasztást ebben az utolsó számlában számoljuk el. Ha a részszámla alapját képező mennyiség jól volt beállítva, az elszámoló számla nem tartalmaz nagy eltérést. A következő évre a szolgáltató a tényleges fogyasztás alapján kalkulálja a havi részszámla mennyiségét, de ezt az ügyfél – például változó fogyasztási szokása miatt –  módosíthatja.

error: Content is protected !!