Rezsi Kalkulátor 2022/2023 – Áram és Gáz ár kalkulátor

Rezsi Kalkulátor 2022/2023

Rezsi Kalkulátor 2022/2023

Rezsi Kalkulátor 2022/2023 – Augusztus 1-jétől változik az egyetemes villamosenergia- és földgázszolgáltatás árszabása. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz az egyetemes szolgáltatásba regisztrált mérőóránként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást, az efeletti fogyasztásra pedig ún. „lakossági piaci ár lesz érvényes.

A villamosenergia esetében tehát 2523kWh/év fogyasztásig 36 Ft/kWh marad az ár, az e feletti fogyasztásra vonatkozóan viszont már 70,10 Ft/kWh-t kell majd fizetni. Az „éjszakai áram” 23,1 Ft/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett viszont 62,9 forintot kell fizetni kilowattóránként. A hőszivattyúkra továbbra is a kedvezményes H tarifa vonatkozik majd, és az ún. B GEO tarifára is marad a kedvezményes ár, azaz a 36 Ft/kWh.

A földgáz fogyasztást tekintve 1729 köbméterig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad a kedvezményes 102 Ft/m3, efelett 747 Ft/m3 lesz az új díjszabás. Megmarad viszont a nagycsaládos kedvezmény. Kalkulátor >>>

Csaknem tizenkétszer lenne magasabb a magyarok havi gázszámlája, ha világpiaci áron kellene fizetniük – így számol a magyar kormány. Hangsúlyozzák, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően továbbra is a magyarok fizetik a legalacsonyabb rezsit Európában. A családok ráadásul rögzített árat fizetnek, ami védi őket a világpiaci áremelekedéstől.
Ez a helyzet:

Ha a jelenlegi világpiaci árat kellene fizetni az energiáért, egy háztartásnak csaknem 12-szer magasabb lenne havonta a gázszámlája” – erről írt a kormány közösségi oldalán pénteken. A bejegyzésben egy grafika is látható, amelyen azt írják: 144 köbméter gázért a magyaroknak 14 700 forintot kell fizetniük – hála a rezsicsökkentésnek. Világpiaci áron ugyanennyi gáz 170 227 forint lenne. A kormány hangsúlyozza, hogy átlagfogyasztásig továbbra is biztosítják a rezsicsökkentést.

Szakemberek hosszú ideje beszélnek róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus, a háborús infláció és a hibás brüsszeli szankciók vezettek odáig, hogy sosem látott magasságokba emelkedtek az energiaárak.

A holland gáztőzsdén például néhány napja a tavalyi sokszorosa, több mint 340 euró volt egy megawattóra gáz.

(Forrás: M1)

Elkerülhetetlen, hogy a magas energiaárak és azok hatásai begyűrűzzenek Magyarországra. Viszont a kormány a rezsicsökkentéssel az átlagfogyasztásig továbbra is megvédi a magyar családokat: vagyis a számla jelentős részét az állam fizeti.

error: Content is protected !!