Elindult a fűtési szezon! Így készítsd fel a radiátorokat a fűtési szezonra:

A tél minden évben olyan hirtelen érkezik. Egyik nap még szandálban és lenge nyári ruhában olvadozunk az irodai ventilátor előtt, aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy éjszaka már jól esik a meleg paplan, és lassan a télikabátokat is elő kellene szedni. A télre sose lehet teljesen felkészülni – de azért van néhány dolog, amire jó, ha előre gondolsz. Ilyen például a radiátorok átnézése az otthonodban.


1. lépés: Működik?

Hiszen csak az a hatékony radiátor, amelyik működik! Kezdd a felkészülést a legkézenfekvőbb lépéssel – nézd meg, hogy működnek-e a radiátoraid. A legjobb módja ennek, ha egy éjszakai próbaüzemet végzel, lehetőleg akkor, amikor még nincs túl hideg.

Miután bekapcsoltad a fűtést, adj neki néhány órát, hogy fel tudjon melegedni. Ekkor már tapintással érezned kell, hogy langyosak-e. Érdemes először a radiátorok közelében lévő levegőt “megtapogatnod”, vagy használj egy konyharuhát, hogy ne égesd meg a kezedet – legyél óvatos, hiszen a radiátorban forró víz kering.

Ha a radiátorok végig melegek, akkor fellélegezhetsz – megspóroltál némi munkát, és a radiátorok készen állnak a télre. Érdemes azonban tovább olvasnod, hogy többet megtudj arról, milyen karbantartási munkálatokat kell elvégezned a radiátorokon, hogy csúcsformában tartsd őket.

Ha viszont a radiátor egy része vagy az egész radiátor hideg, az arra utal, hogy a radiátorokban levegő van – és itt az ideje, hogy megkezdd a radiátorok légtelenítését.


2. lépés: Légtelenítésre van szükség

A légtelenítés sokkal drámaibbnak hangzik, mint amilyen; valójában ez egy egyszerű folyamat, amit jó, ha időnként elvégzel, hogy radiátoraid a legjobb állapotban legyenek. Kezdd a fűtés leállításával, így biztosan nem égeted meg magadat. Ezután szükséged lesz a kezedre (vagy csőkulcsfogó fogóra) és egy konyharuhára, hogy felfogd az esetleges szivárgásokat.

A radiátor tetején vagy oldalán található egy kulcs – egy légtelenítő csavar -, amelyet óvatosan, akár a kezeddel, akár fogóval meglazíthatsz. Ekkor sziszegő hangot kell hallanod, ami azt jelzi, hogy az összes levegő távozik a radiátorból, ami lehetővé teszi, hogy újra megteljen forró vízzel. Amint víz kezd jönni a radiátorból, visszahúzhatod a csavart – ez ugyanis azt jelenti, hogy az összes levegő távozott. Bár ez az emeleti szobákban gyakoribb, a házban bárhol előfordulhat, ezért mindenképpen ellenőrizd az összes radiátort.


3. lépés: ne ess pánikba

Ha a fenti lépések után még mindig gondot okoz a radiátorok téli felkészítése, van néhány dolog, amit megnézhetsz. Először is ellenőrizd, hogy van-e víz a tágulási tartályban; e nélkül a radiátorok nem tudnak feltöltődni. Azt is ellenőrizheted, hogy a radiátorszelep el van-e dugulva, de ha nem vagy biztos a fenti dolgok bármelyikében, vagy nem akarsz tovább babrálni a radiátorrendszerekkel, akkor tanácsos szakemberhez fordulnod.


Ezt is olvasd el!

Több százezres rezsiszámlák érkeztek, sokan be is zártak már most

error: Content is protected !!