Rendkívüli bejelentés – Korlátozásokat vezetnek be Magyarországon ettől a naptól kezdve!

Elrendelték a korlátozásokat Január 15-től:

Békés vármegyében és Budapesten is igazolta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte pénteken honlapján a hivatal.
Mint írták, az állategészségügyi szakemberek a szükséges járványvédelmi intézkedéseket megtették, kijelölték a védő- és megfigyelési körzetet.

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye mentes területein továbbra is érvényben vannak a korábban bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok. Emellett az ország teljes területén kötelező a tamponvizsgálat a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőzően.
A napokban egy budapesti állatmenhelyen tartott madaraknál is hirtelen elhullást tapasztaltak. A mintákban szintén igazolták a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Ez is alátámasztja a vadmadarak vírushordozó szerepének jelentőségét, valamint a járványvédelmi intézkedések folyamatos fenntartásának szükségességét, emeli ki a Nébih.
A Noé Állatotthon Alapítvány csütörtökön egy Facebook-posztban jelentette be, hogy megjelent az állatotthonban a madárinfluenza, amit valamilyen vadon élő madár hurcolt be. „Hogy ilyenkor mi történik egy állattartó telepen, arról a nagyon szigorú járványügyi szabályok döntenek.


A szabályok pedig úgy rendelkeznek, hogy a telepen élő minden madarat ki kell irtani.

Illetve meg kell vizsgálni a vírus hordozására képes egyéb fajok minden egyedét, a mi esetünkben a sertéseket. Tőlük egyenként garatváladék mintát vesznek és a sorsuk a vizsgálat eredményétől függ majd” – írja az állatotthon, ami néhány napig emiatt teljesen zárva is lesz.

error: Content is protected !!