Otthonfelújítási program 2024 – Mutatjuk a fontos tudnivalókat!

Otthonfelújítási támogatás 2022

Otthonfelújítási program 2024 – Mutatjuk a fontos tudnivalókat!

Otthonfelújítási program 2024 – Mutatjuk a fontos tudnivalókat!

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége javaslatában a vissza nem térítendő támogatások helyett a kamattámogatott hitelkonstrukció mellett tette le a voksát.A jövő év első negyedévében rajtolhat az új otthonfelújítási program, ami – a CSOK Plusz kísérőjeként – gyakorlatilag ráerősít a lakhatási körülmények javítását célzó törekvésekre – erősítette meg az Indexnek az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ). Amely a témában végzett szakmai egyeztetések során arra a következtetésre jutott, hogy tízből nyolc magyar energiahatékonysági felújítást végezne el ingatlanán. Amennyiben erre lehetősége adódna.

Az otthonfelújítási támogatás a tavalyi évvel futott ki (speciális esetekben idén márciusig lehetett igényelni). Határ Renáta építésgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Újház Piramis Építőház októberi kerekasztal-beszélgetésén beszélt arról, hogy „az otthonfelújítási támogatás sikertörténet volt”, és hogy

„a kormány gondolkodik is az újraindításán”, ezúttal „egy kifejezetten energetikai célú lakásfelújítási programmal”.

De Határ szerint a „munka még az ötletelés fázisában tart”. Ugyanezen a beszélgetésen hangzott el az is, hogy az építőanyag-gyártók és kivitelezők idén 20 százalék feletti bevételkiesést várnak. Az ágazati rendelésállomány 30 százalékkal csökkent, 2024 pedig még ennél is nehezebb éve lesz az építőiparnak.A lapnak a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) el is ismerte, hogy az otthonfelújítási program lehetséges folytatása kapcsán jelenleg tárcaközi, szakmai egyeztetések zajlanak. Döntés még nem született. De ha meglesz, tájékoztatják a nyilvánosságot.

Tehát várhatóan, talán már jövőre visszatér az otthonfelújítási program, de azt egyelőre nem tudni, hogy milyen forrásból, mekkora keretösszeggel, vissza nem térítendő támogatás vagy kamattámogatott hitelkonstrukció útján indulna a projekt, mint ahogy azt sem, hogy egy háztartás számára mekkora támogatási vagy hitelösszeg állna rendelkezésre.error: Content is protected !!