Oszd meg ha egyetértesz >>> A munkahelyi erőszak és zaklatás ellen tiltakoznak!!!

Oszd meg ha egyetértesz >>> A munkahelyi erőszak és zaklatás ellen tiltakoznak!!!

2018. november 8-án a LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottsága a Friedrich Ebert Stiftung (FES) Budapesti Irodájának támogatásával szervezte meg a munkahelyi erőszakról és zaklatásról szóló rendezvényét, melyet Doszpolyné Dr Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke és Németh Edit a FES tudományos munkatársa nyitottak meg.

Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda elmondta, hogy a téma több szempontból is nagyon aktuális és sajnos ismerünk olyan szakszervezeti tagot, akit jelenleg is érint ez a probléma, melynek megoldásában segítséget nyújtunk. Németh Edit köszöntőjében kiemelte, hogy a munkahelyi erőszak és zaklatás kérdése sajnos a mai napig tabunak számít sok helyen és nincs megfelelően kezelve, ezért is fontosak a hasonló jellegű, figyelemfelhívó rendezvények.

A köszöntőbeszédeteket követően dr. Szabó-Zsura Brigitta, a LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottságának vezetője összefoglalta a munkahelyi erőszak és zaklatás lehetséges formáit, a zaklatók személyét és pozíciót és kitért az áldozat személyét érintő következményekre. Az előadás második felében bemutatásra került a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség „Állítsuk meg a nemi alapú munkahelyi erőszakot és zaklatást” elnevezésű kampánya, melynek célja, hogy minél szélesebb körű támogatást érjenek el a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), ilyen témájú normaalkotása során és 2020-ra elfogadásra kerüljön egy ILO egyezmény és ajánlás.

Ezt követően Wiesner Edit coach „Munkahelyi konfliktusom van. Mit tegyek” címmel interaktív előadást tartott és csoportmunkán keresztül megoldási javaslatok kidolgozására ösztönözte a résztvevőket, annak érdekében, hogy már a probléma felmerülésekor kezeljék a konfliktusokat, mivel így megelőzhetőek későbbi komolyabb zaklatásos ügyek. Illetve felhívta a résztvevők figyelmét annak fontosságára is, hogy érdemes a másik fél szempontjából is megvizsgálnunk a kialakult helyzetet és egy mindkét fél számára hiteles harmadik fél bevonása nagyban hozzájárulhat a konfliktus feloldásához.

A délutáni program részeként dr. Gregor Katalin az Egyenlő Bánásmód Hatóságának (EBH), Hatósági és Jogi Főosztályvezetője mutatta be az EBH tevékenységét a munkahelyi zaklatással kapcsolatos ügyekben. A Főosztályvezető Asszony elmondta, hogy sokszor összekeverik a zaklatást és a mobbingot, de a különbséget az adja, hogy a zaklatás esetében védett tulajdonsággal összefüggésben történik az atrocitás, míg a mobbing esetében nincs ilyen tulajdonsága az áldozatnak, ettől függetlenül inzultálják. A zaklatásos ügyek esetén fontos az is, hogy annak céljára, vagy hatására kell a hangsúlyt helyezni, melyek következtében az áldozat irányába, ellenséges, megalázó, megfélemlítő környezet alakul ki. Az előadás során a Hatóság több korábbi döntését is megismerhette a hallgatóság. Ezeken a példákon keresztül könnyebben érthetővé vált, hogy mely ügyekben van illetékessége a hatóságnak eljárni és mely ügyekben nincsen, például azért mert az már büntető hatósági eljárást igényel az ügy súlyossága miatt.

A program zárásaként a résztvevők két csoportmunka keretében foglalták össze az elhangzott információkat és fogalmazták meg álláspontjukat a témát illetően. Ennek eredményeként mindkét csoport egyetértett abban, hogy továbbra is foglalkozni kell a munkahelyi erőszak és zaklatás témájával.

error: Content is protected !!