Óraátállítás 2023 – Fontos, most jelentették be a változást!

Óraátállítás 2023 – Fontos, most jelentették be a változást!

Óraátállítás 2023 – Fontos, most jelentették be a változást!

( Friss hírek 0-24 )

Évszakváltás: visszaáll a téli időszámítás
  1. október 29-én, vasárnap hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órákat Magyarországon. Ezzel kezdetét veszi a téli időszámítás, amely egészen március 25-ig tart.

Az óraátállítás célja, hogy a nappali és az éjszakai órák egyensúlyban legyenek az évszakoknak megfelelően. Nyáron, amikor a nappalok hosszúak, az óra előreállításával több természetes fény jut be a lakásokba és az irodákba, így kevesebbet kell mesterséges fényre költeni. Télen, amikor a nappalok rövidek, az óra visszaállításával több óra van az éjszakai pihenésre.

Az óraátállításnak vannak azonban ellenzői is, akik szerint az egészségre káros, és nem hatékony az energiamegtakarításban. Azok az emberek, akiknek nehezen megy az éjszakai alvás, gyakran panaszkodnak arra, hogy az óraátállítás után nehezen tudnak elaludni, és a következő napon fáradtan ébrednek.

Magyarországon az óraátállítást 1981-ben vezették be, és azóta minden évben kétszer történik meg. 2023-ban az Európai Parlament döntött arról, hogy 2024-től végleg megszünteti az óraátállítást. Azonban a döntés még nem kötelező érvényű, és az egyes tagállamoknak kell eldönteniük, hogy támogatják-e azt.

Tények és érdekességek az óraátállításról
  • Az óraátállítást először 1916-ban vezették be Németországban, hogy energiamegtakarítást érjenek el a világháború alatt.
  • Az Egyesült Államokban az óraátállítást 1918-ban vezették be, és azóta minden évben kétszer történik meg.
  • A világ több mint 70 országában alkalmaznak óraátállítást.
  • Az óraátállításnak a közlekedésre, a munkavégzésre és a szabadidős tevékenységekre is van hatása.
  • Az óraátállításnak vannak egészségügyi hatásai is, például az alvászavarok és a szívbetegségek kockázatának növekedése.
A változásról pedig el ne feledkezzen senki:

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27., péntek lesz. Míg a szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6., hétfő lesz. Vagyis összesen kilenc napig pihenhetnek a diákok. Igaz, ebben két hétvége és a november 1-jei munkaszüneti nap is benne van. Az őszi szünet időpontja az általános iskolára és a középiskolára is vonatkozik.error: Content is protected !!