Nyugdíjasok, közmunkások, nők – komoly terve van a kormánynak veletek! Sok pénzt kaptok:

Nyugdíjasok, közmunkások, nők: velük védené meg a kormány a magyar gazdaságot >>>

Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni, erre gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A pénzügyminiszter szerint több szó esik egy lehetséges új gazdasági válságról, mint amennyi ebből a magyar gazdaság teljesítményén látszik. Ugyanakkor látható, hogy a világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, erre érdemes felkészülni.

A kormány olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét; törekszenek arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le, ne törjön meg a fogyasztás lendülete, és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket. Több minisztériumban is folyik tervezés, amely alapján gazdaságvédelmi programot alakíthatnak ki tavasszal – közölte Varga Mihály.

Az OECD csütörtökön kiadott országelemzéséről szólva megjegyezte: a nemzetközi intézmények utólag javítani szokták a magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásaikat. A miniszter szerint a 2018-as év jó példa arra, hogy mennyire pesszimista volt az elemzői várakozás: 3,5 százalék volt a legkedvezőbb előrejelzés, ugyanakkor a gazdasági növekedés mértéke 4,6-4,7 százalék lesz. A gazdasági növekedést húzó tényezők közül kiemelte a lakossági fogyasztás és a beruházások bővülését.

A munkaerőpiacon az elmúlt években jelentős változás történt, Magyarországon a mintegy 12 százalékosról 3,6 százalékosra csökkent a munkanélküliség, néhány ágazatban munkaerőhiány alakult ki – ecsetelte Varga. Hangsúlyozta, a magyar kormány nem a bevándorlással kívánja megoldani a foglalkoztatást, a rendelkezésre álló hazai tartalékot szeretné mobilizálni. A magyar munkaerő tartalékának a jelenleg még inaktívakat, a közfoglalkoztatottakat és a munkanélkülieket nevezte, kiemelve a nők, valamint a nyugdíjasok foglalkoztatottsági arányának növelését.

Varga Mihály elmondása szerint a következő hónapokban terveznek három-négy olyan intézkedést, amelyek mindenki számára tovább növelik a foglalkoztatás esélyét.

error: Content is protected !!