Nők 40+ nyugdíj 2024: így változhat a nyugdíjszámítás! Fontos bejelentés érkezett!

Nők 40+ nyugdíj 2024: így változhat a nyugdíjszámítás! Fontos bejelentés érkezett!

Nők 40+ nyugdíj 2024: így változhat a nyugdíjszámítás! Fontos bejelentés érkezett! A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását kezdeményezi Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz): a kormánypárti politikusok rögzítenék, hogy kizárólag azokat illeti meg a “nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak. Mindezt pár nappal azután, hogy egy transznemű magyar nő pert nyert a bíróságon, mert nem vonulhatott nőként 40 év szolgálati idő után nyugdíjba.

( Fontosabb hírek )
A magyar nyugdíjszámítási modellben hosszú és bonyolult eljárással egy nettó „életpálya átlagkeresetet” számolnak ki, amelynek a nők kedvezményes nyugdíja esetén, 40 év szolgálati idő után a 80 százalékát veszik figyelembe az ellátás végösszegének kalkulációjakor. Ám, amennyiben a szolgálati idő egész években mért hossza egy-egy évvel növekszik, a szabályok szerint további 2-2 százalékkal magasabb nyugdíjra szerezhet jogosultságot az igénylő. Vagyis 40 egész évhez 80 százalék, 41 évhez 82 százalék, 42 évhez pedig 84 százalék tartozik, és így tovább. Ha ezt nem figyeli valaki, akkor sokat veszíthet – figyelmeztet a nyugdíjszakértő.
Az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett törvényjavaslat szerint a módosítás egyértelművé teszi azt, ami “a jogalkotó eredeti szándéka és a józan ész alapján” eddig sem volt kétséges, hogy a nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság azokat illeti meg, akik 40 évig nőként dolgoztak, illetve vették igénybe azokat a társadalombiztosítási jogosultságokat, amelyeket a magyar állam gyermekvállalás esetén a nőknek biztosít.A javaslat indoklásában kiemelték: az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy Magyarország a születési nemet tartja számon. Ezért eleve nem lehetséges semmilyen a biológiai determinációval ellentétes változás figyelembevétele, de még a magyar szabályozástól idegen, a nemváltást szinte már tetszés szerint lehetővé tévő országokban is elképzelhetetlen, hogy egy a nők társadalomban játszott kiemelkedő szerepét elismerő jogosultság visszaélésszerűen járhasson azoknak is, akik adott esetben férfiként 39 év munkaviszony után hirtelen nőnek érzik magukat.Kitértek arra is, hogy a módosítást a folyamatban lévő és a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.Mint ismert, a Háttér Társaság civil szervezet egyik ügyfele, Elvira még 2020 előtt kérelmezte új neme jogi elismerését. Ő bár férfinak született, 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, tajkártyáján is. Így aztán igencsak meglepődött, amikor 2021-ben kiderült: a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok. A transznemű nő azonban nem hagyta annyiban a dolgot és a Háttér Társaság segítségével megtámadta a határozatot.A kormányhivatal a perben arra hivatkozott, hogy a Nők 40 nevű korkedvezmény célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért, de arra nem tudtak válaszolni, hogy akkor miért jár a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is.Végül a bíróság kimondta, hogy a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő „nem” fogalmát a születési nemre. A bírósági döntésnek eleget téve a kormányhivatal végül módosította a felperes nemére vonatkozó adatot a nyilvántartásban, így Elvira 2 év múlva, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat. illetve vonulhatna.
error: Content is protected !!