Site icon Hitel fórum – családi pénzügyek

Nők 40+ 2020! Itt a bukta: ezeket nem fogadják el a nyugdíjkérelemnél!!!

Nők 40+ 2020! Itt a bukta: ezeket nem fogadják el a nyugdíjkérelemnél!!!

A nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe nem beszámítható időtartamokról nagyon sok érintett hölgynek nincs információja. Csalódásuk megelőzése érdekében Farkas András nyugdíjszakértő készített rövid összefoglalót.

A Nők 40 kapcsán kétféle időtartamra kell figyelni:

A jogosító időbe nem beszámítható legfontosabb szolgálati időtartamok

Tanulmányi időszakok: semmilyen tanulmányi idő nem számítható be a jogosító időbe. Sem a szakmunkásképzésben, szakiskolai képzésben, sem a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető évek sem vehetők számításba a jogosultság meghatározásakor.

Egyetlen kivételként beszámít a jogosító időbe a szakmunkástanuló és a szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlata (jellemzően az adott év július 15. és augusztus 31. közötti időszakára vonatkozóan), ha arra a társadalombiztosítás nyilvántartásaiban bejelentési adat található, ideértve az egyéb tanulmányokat folytató személy nyári szünetben történő munkavégzésének időtartamát is.

Miután a szakmunkástanulók esetében jellemzően a tanulói jogviszony teljes tartamára található bejelentési adat, a jogosultság elbírálásánál a nyári szünet idejére naptári évenként a július 15-től augusztus 31-ig terjedő időtartamot keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonyként kell figyelembe venni. Az évközbeni szakmai gyakorlat nem vehető figyelembe jogosító időként, mert az a szakképzés része volt, ami nem minősül keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonynak.

Munkanélküli segély: semmilyen munkanélküli segély, nyugdíj előtti álláskeresési segély, álláskeresési járadék vagy hasonló támogatás folyósítási tartama nem számítható be a jogosító időbe.

Megváltozott munkaképességű személyek ellátása: sem a rokkantsági ellátás, sem a rehabilitációs ellátás folyósításának tartama nem számítható be a jogosító időbe. E tekintetben viszont fontos információ, hogy az ilyen ellátások mellett végzett keresőtevékenységgel – mint biztosítási jogviszonyban töltött idővel – szerzett szolgálati idő beszámít a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe.

Felnőtt hozzátartozó ápolása: a jogosító időbe nem számítható be a 18 év feletti, tartósan beteg hozzátartozó ápolására tekintettel kapott ápolási díj folyósításának tartama sem. Csak a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek ápolásával szerezhető olyan szolgálati idő, amely beszámít a jogosító időbe.

Ha a gyermek súlyosan fogyatékos, akkor az ő ápolásával az édesanya vagy örökbefogadó anya nem csak 8 évet, hanem 10 évet szerezhet a gyermeknevelési és ápolási ellátások folyósítási idejével a szükséges 40 évi jogosító időből.

Megállapodással szerzett szolgálati idő: a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe nem számítható be a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékkal szerzett szolgálati idő.

Biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező személy folyamatos járulékfizetéssel megállapodást köthet szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából. Megállapodás esetén a járulékfizetés alapja a megállapodást kötő személy által megjelölt jövedelem, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege. A járulék mértéke jelenleg 24 százalék. Ez a megállapodás szolgálati időre és nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset megszerzésére külön-külön nem köthető meg.

Az így szerzett szolgálati idő tehát a jogosító időbe nem számítható be, de a nyugdíjszámítás során természetesen figyelembe veszik.

Passzív táppénz A jogosító időbe a betegszabadság, valamint a táppénz folyósításának tartama beszámít.

Nem számítható viszont be a passzív (a biztosítási jogviszony, praktikusan a munkaviszony megszűnését követően legfeljebb 30 napig folyósított) táppénzen töltött idő, amelyre ma már nincs lehetőség, de a 2011. június 30-áig hatályban volt rendelkezések lehetővé tették.

A fizetés nélküli szabadság, amelynek tartama főszabályként nem számítható be a jogosító időbe.

A gyermekneveléssel szerezhető jogosító időbe viszont beszámít a fizetés nélküli szabadság 30 napot meghaladó tartama, ha e szabadság az édesanyát a háromévesnél – tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén tizenkettő évesnél – fiatalabb gyermek gondozása vagy tízévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén illette meg – írja összefoglalójában Farkas András.

Exit mobile version