Így lehet ingyen lakásod vagy házad: az állam fizeti helyetted!!!

Így lehet ingyen lakásod vagy házad: az állam fizeti helyetted!!!

Sorban jelennek meg a részletek a kormány családtámogatási programjáról. Különösen érdekes a 10 milliós kamatmentes hitel, sokan eljátszhatnak a gondolattal, hogy akár lakásvásárláshoz is felhasználják. De mennyit spórolhat ez a CSOK-kal kiegészítve akkor, ha 1, 2 vagy 3 gyereket vállalunk?

Számos kedvezményt jelentett be a kormány azoknak a pároknak, akik gyermeket vállalnak, a legjobban várt babaváró hitelnek immár a részletszabályai is ismertek. Nem csak ez áll ugyanakkor rendelkezésre a családalapítás előtt állóknak: a két- és háromgyerekeseknek érezhető támogatást tud nyújtani a CSOK is (leginkább ez még a háromgyermekesekre igaz). Hogy mennyit is jelent mindez egy lakásvásárlás előtt álló párnak, azt az alábbi példán szemléltetjük.

A példánkban egy fiatal pár szemszögéből vizsgáljuk a helyzetet. Renáta és Tibor épp lakásvásárlás és gyerekvállalás előtt állnak, de egyelőre nem tudják, hogy hány gyereket is szeretnének. Természetesen hallottak a kormány kedvezményeiről, de csak emiatt nem fognak több gyereket vállalni – az elsődleges szempont nekik ugyanis a gyermek szeretete és a boldog családi légkör, nem pedig az ingyenmilliók. Mivel azonban mindketten a Pénzcentrum törzsolvasói, így tudnak róla, hogy rengeteget spórolhatnak így. Mindenképp új lakásban gondolkodnak – ennek a CSOK szempontjából van értelme, és városban terveznek élni.

Azt már olvasták egy korábbi elemzésben, hogy megéri most lakást vásárolni. Ki is néztek egy 30 millió forintos ingatlant, és pontosan kiszámolták, hogy mennyi pénzbe is kerülne nekik ennek a megvásárlása. Mivel fiatalok és bohémak, a megkeresett pénzüket rendre elköltik, így nem rendelkeznek megtakarítással. Emiatt úgy kalkulálnak, hogy az önrészt is hitelből fedezik.

Ha nincs gyerek és önrész, a lakásvásárlás igazi horror

Renáta és Tibor mindenképpen szeretnének gyereket, most azonban nincs nekik. Épp ezért megnézik, hogy mennyibe fájna, ha most vásárolnának lakást. Mivel nincs megtakarításuk, az önrészt – amelyet az egyszerűség kedvéért 10 millió forintban határoznak meg – személyi hitelből fedeznék.

Lássuk, mennyit spórolnak a hitelen, ha jön a gyerek

Hogy legalább egy gyereket bevállalnak, az eddig sem volt kérdés. Így már jogosultak lesznek a 10 millió forintos kamatmentes hitelre (bár a Pénzcentrum tegnapi cikkéből azt is megtudták, hogy még akkor is megéri felvenni azt, ha nem érkezik meg a gyerek, náluk ez a gyerekvállalási szándék miatt irreleváns. Meg Tiborék amúgy sem szeretnek hazárdírozni). Mivel annak törlesztője nem érheti el az 50 ezer forintot, így 20 évre vennék fel a 10 milliót. Egy gyerek esetén tehát a havi törlesztőjük 41 667 forint lenne – ilyen alacsony törlesztőt egy személyi hitellel sem lehet elérni. Mindemellett jogosultak 600 ezer forint CSOK-támogatásra is.

3 gyerek esetén nem csak a kamatmentes hitel válik teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá, de a CSOK részeként jár még egy 10 millió forintos támogatás is, így aztán 20 milliót kapnak ingyen az államtól. A maradék 10 milliót fedezni tudják a kamattámogatott CSOK-hitelből, aminek havi törlesztője 55 460 forint lesz. Azaz gyakorlatilag harmadáron jutottak egy 30 milliós ingatlanhoz, és ehhez csupán három gyereket kellett vállalni – amin amúgy is gondolkodtak.

Csak hogy ne hagyjunk kérdéseket az olvasó fejében az ifjú pár jövőjét illetően, eláruljuk, hogy Renáta és Tibor ezt látva úgy döntött, hogy két gyermeket mindenképp bevállalnak, a harmadikat pedig majd meglátják – bár látva azt, hogy a kormány intézkedéseivel a harmadik gyerek hozza tömegével az ingyenmilliókat, odaérve már aligha lesznek ennyire bizonytalanok. Persze akkor már látni fogják, hogy mennyibe kerül is a gyereknevelés, így már pontosabb képük lesz a döntés pénzügyi mérlegéről. Felvették a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt, amit így végül nem kellett visszafizetni, és a harmadik gyerek érkezése miatt végül a CSOK-ban vállalt feltételeknek is megfeleltek.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található adatok tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek!

error: Content is protected !!