Nem lehet mobilozni kerékpározás közben: Betiltják a mobiltelefon kerékpározás közbeni használatát

Nem lehet mobilozni kerékpározás közben: Betiltják a mobiltelefon kerékpározás közbeni használatát

Hamarosan pénzbüntetéssel sújtják a kerékpározás közben mobiltelefont használókat Hollandiában. A kormány azért döntött a tilalom elrendeléséről, mert egyre több az olyan kerékpáros baleset, amikor a kerekező üzenetet küld vagy telefonál biciklizés közben.

A törvénytervezet szerint a mobiltelefon és bármely más elektromos eszköz kézben tartása tilos lesz kerékpározás közben, a headsetek használatát engedélyezik

– közölte Cora van Nieuwenhuizen közlekedési miniszter. Az új kerékpározási törvény júliusban fog életbe lépni.

A gépkocsivezetőknek már tilos mobileszközöket használni vezetés közben, hacsak nincs a gépkocsiban kihangosító vagy headset. A vezetés közben kézben tartott mobiltelefonért 230 euró pénzbüntetést szabhat ki az illetékes hatóság.

Valószínűleg a kerékpárosok esetében is ekkora lesz a bírság, de a kormány még konzultációt folytat erről a lakossággal, és megvárja annak eredményét.

Ugyanolyan veszélyes kerékpározás vagy más jármű vezetése közben mobileszközt használni, mint a gépkocsivezetéskor. Közlekedés közben az útra kell teljességgel koncentrálni, és nem üzeneteket küldeni, vagy más dologgal foglalkozni a telefonon

– tette hozzá a miniszter.

Üdvözölte az új törvényt a tilalomért kampányoló Michael Kulkens aktivista, akinek 13 éves fia 2015-ben egy kerékpárbalesetben vesztette életét, mert a mobilját nézte.

Le kellett állítanom az autómat, mert könnyek öntötték el a szememet, amikor a rádióban meghallottam, hogy elrendelik a tilalmat

– mondta a De Telegraaf napilapnak.

A 17 milliós Hollandiában 23 millió kerékpár van forgalomban. Tavaly a holland utakon 613 kerékpáros vesztette életét, egynegyedük azért, mert elvonta valami a figyelmüket.

error: Content is protected !!