MOSTANTÓL PÉNZT KAPHATSZ SZEMÜVEGRE, LAKBÉRRE, ÓVODAI KÖLTSÉGEKRE! MUTATJUK HOL KÉRHETED >>>

MOSTANTÓL PÉNZT KAPHATSZ SZEMÜVEGRE, LAKBÉRRE, ÓVODAI KÖLTSÉGEKRE! MUTATJUK HOL KÉRHETED >>>

MOSTANTÓL PÉNZT KAPHATSZ SZEMÜVEGRE, LAKBÉRRE, ÓVODAI KÖLTSÉGEKRE!

MUTATJUK HOL KÉRHETED

Bár január 1-jétől szűkült a kedvezményes adózás mellett nyújtható béren kívüli juttatások köre – a cafeteria elemei közül többet is átsoroltak a magasabb adóterhet viselő „egyes meghatározott juttatások” kategóriájába –, az utánuk fizetendő közterhek mértéke a Mikulás-csomagnak köszönhetően csökkent – hívja fel a munkaadók figyelmét a MAZARS. -írja a pr7.hu

December 12-én fogadta el az országgyűlés a „Mikulás-csomag” néven is emlegetett újabb adócsomagot. A módosítások nyomán január 1-től 22 százalékra mérséklődik a magasabb, 27 százalékos egészségügyi hozzájárulási kulcs, ez pedig hatással lesz a cafeteria keretében adható juttatásokra is. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői összegyűjtötték a 2017-től biztosítható, népszerű vagy most bevezetendő juttatási formák feltételeit, valamint a vonatkozó közterhek mértékét.

Adómentes juttatások 2019. január 1-jétől

Az adómentes juttatások köre kibővült, melynek következtében a munkáltató az alábbi juttatásokat adhatja munkavállalói részére köztehermentesen:

  • belépő sportrendezvényekre, sportlétesítmények használata (értékhatár nélkül)
  • kulturális rendezvények évi 50 ezer forintig
  • óvodai, bölcsődei ellátás
  • vissza nem térítendő lakáscélú támogatás
  • védőoltások, védőeszközök (pl. szemüveg)
  • albérleti támogatás.

„A fiatalabb munkavállalók közül nyilván sokaknak jelent érdemi segítséget az albérleti támogatás, amely jövőre a jelenleginél jóval kedvezőbb feltételek mellett lesz adható, hiszen kivételesen nem feltétele az adómentességnek, hogy a juttatás minden munkavállalónak járjon – hangsúlyozta dr. H. Nagy Dániel, a MAZARS Kft. senior adómenedzsere. Ezzel a lakbér támogatás a cafeteria juttatások körén kívül is nyújtható lesz.”

Az albérleti támogatás szigorú feltételekhez kötött, a bérleményről számlát kell hoznia a dolgozónak, akit legalább 36 órás munkaviszonyban kell foglalkoztatni. További feltétel, hogy a munkahelye és az állandó lakóhelye minimum 60 kilométer távolságra legyen egymástól, illetve a tömegközlekedéssel való ingázás legalább három órát vegyen igénybe.

Január 1-jétől új elemként jelent meg a cafeteria-rendszerben a 100 ezer forint összegű pénzjuttatás, mely készpénz vagy átutalás formájában adható, utalványra nem váltható. A versenyszférában dolgozók jövő évtől a 450 ezer forintos ún. rekreációs keretösszegből maximum 100 ezer forintig választhatják a kedvezményes adózású pénzjuttatást, ha a munkáltató cafeteria rendszere ezeket elérhetővé teszi. A közszférában dolgozók számára változatlanul 200 ezer forint marad a keret.

Ha a Szép kártyás juttatás – önmagában, vagy pénzjuttatással együtt – átlépi a rekreációs keretet – azaz a 450 ezer, illetve 200 ezer forintot -, úgy a limitet meghaladó összeg egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a munkáltató százezer forintnál nagyobb pénzösszeget juttat a munkavállaló részére, úgy a többlet bérjövedelemként válik adókötelessé.

A béren kívüli juttatások esetében megváltozik az adóalap számítása is. A juttatás bruttó értékének 1,19-es szorzója 1,18-ra csökken, mely után 15 százalék személyi jövedelemadó (szja), illetve 14 százalék egészségügyi hozzájárulás fizetendő, azaz a közterhek mértéke összesen 34,22 százalék lesz.

A Szép kártya alszámláira adott juttatás a következő szolgáltatásokra adható:

  • szálláshely (maximum évi 225 ezer Ft)
  • vendéglátás (maximum évi 150 ezer Ft)
  • szabadidős tevékenység (maximum évi 75 ezer Ft).

 

Egyes meghatározott juttatások

Jövőre több cafeteria-elem is kikerül a béren kívüli juttatások köréből: így például az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás is egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles. Ezeknél a juttatásoknál is 1,18-ra csökken az adóalap számításánál használt szorzó, így a számított adóalap után 15 százalék szja, valamint 22 százalék egészségügyi hozzájárulás fizetendő. Ez összesen 43,66 százalék közterhet jelent. Majd 2018. január 1-től további, két százalékos mérséklés várható a magasabb eho-kulcs esetében.

H. Nagy Dániel hozzáfűzte: „Ugyan idén szűkült a kedvezményes adózás mellett nyújtható béren kívüli juttatások köre, és számos elemet átsoroltak a magasabb adóterhet viselő egyes meghatározott juttatások kategóriájába, az utóbbiak után fizetendő közterhek mértéke azonban a Mikulás-csomagnak köszönhetően mérséklődött. A munkavállalók számára pedig előnyös változást hoz, hogy az egyes meghatározott juttatások körébe átemelt elemek esetében megszűnnek az értékhatárok.”Forrás: Pr7/MAZARS

 

error: Content is protected !!