Most érkezett – Januártól közel 800 ezer magyar kerül nehéz helyzetbe!

Most érkezett – Januártól közel 800 ezer magyar kerül nehéz helyzetbe!

Most érkezett – Januártól közel 800 ezer magyar kerül nehéz helyzetbe! Januártól Magyarországon is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert (DRS) az italcsomagolásokra. A szabályozás lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú palackos italtermék (kivéve a tej- és tejalapú termékek) vásárlásakor visszaváltási díjat fizet a vevő, amit később visszakaphatunk.

(Friss hírek)
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a nem újrahasznosítható italcsomagolások egységes betétdíja 50 forint lesz, az újrahasznosíthatókét a gyártó egyedileg határozza meg.

Fontos, hogy a kötelezően visszaváltási díjas termék csomagolású italtermék a visszaváltási díjjal megnövelt vételáron hozhatók csak forgalomba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a boltok polcain fel lesz tüntetve az üdítőital ára. Illetve külön a visszaváltási díj összege. A termék árába tehát nem épül be ez a költség. Az csak a kasszánál adódik hozzá. Csak egy kivétel van, ha az italtermékkel együtt annak csomagolása nem kerül átadásra a fogyasztó részére, ilyen például éttermekben történhet. Annyi azonban biztos, hogy a számlán vagy nyugtán a termék árától elkülönítve kell feltüntetniük a boltoknak a betétdíjat.

Átmeneti időszakot biztosít a jogszabály, így június 30-ig még lehet forgalomba hozni jelölés nélküli palackokat, ezek nem lesznek visszaválthatóak a REpontokon.
Minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlettérrel rendelkező élelmiszerboltban biztosítani kell a visszaváltó automatákat, illetve az ezer főnél népesebb településeken is kötelező lesz ilyenek telepítése. A forgalmazó a visszaváltást teljes nyitvatartási időben köteles biztosítani – írja a rendelet.

A kisebb, vagy nem élelmiszereket árusító üzletek is telepíthetnek automatákat, de csak önkéntes alapon. Itthon jelenleg 1 833 olyan település van, ahol kevesebb mint ezren laknak, összlakosságuk megközelíti a 800 ezret. Ők januártól nehéz helyzetbe kerülnek, nekik autóba kell ülni, vagy tömegközlekedve eljutni egy nagyobb városba, hogy visszaváltsa a betétdíjas palackot. Ez pedig sok esetben nem éri meg.
A legtöbb olyan településen egyébként, ahol bár az ott élők száma nem éri el az 1000 főt, kisbolt van. Kérdés, hogy ők hogy gondolkodnak a témáról, szeretnének-e önszorgalomból csatlakozni a rendszerhez, erre folyamatosan megvan a lehetőségük.

Egy zsugor másfél literes víz esetén 300 forint lesz a betétdíj, de ha fél literes üdítőből vásárolunk egy csomaggal, akkor 18 üdítőnél már 900 forinttal kell többet fizetni a kasszánál – ezek a nem újrahasznosítható termékekre vonatkoznak, az újrahasznosíthatók ennek akár a duplájába is kerülhetnek majd.

A felhasználó választhat, hogy milyen formában kéri megtéríteni a visszaváltási díjat, a következő lehetőségek lesznek elérhetőek:
  • Utalvány: kapunk egy nyugtát egy vonalkóddal, amelyet levásárolhatunk, vagy készpénzre válthatunk az adott üzletben, üzletláncban.
  • Utalás bankszámlára: a regisztrált ügyfeleknek lesz elérhető, mobilapplikáció használatával azonosítja magát, amin keresztül automatikusan jóváírásra kerül az ügyfélprofilban rögzített bankszámlán a pénz.
  • Jótékonysági célú felajánlásra is lehetőséget biztosít a rendszer a fogyasztóknak.

A bennmaradó betétdíjakat a DRS rendszer működtetésére, illetve azzal összefüggő tevékenységekre kell fordítania a MOHU-nak.

Az EU előírása szerint 2029-ig a PET palackok 90 százalékát vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani. Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, hiszen motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye a palackot, és annak anyaga újrafeldolgozható legyen a körforgásos gazdaságban – közölte a MOHU Mol Zrt., akik a rendszer irányításáért és végrehajtásáért felelnek.
error: Content is protected !!