Ha nem akar felesleges kiadást január 1-től, erre mindenképp figyeljen!

Ha nem akar felesleges kiadást január 1-től, erre mindenképp figyeljen!

Ha nem akar felesleges kiadást január 1-től, erre mindenképp figyeljen! Ahogy már korábban írtunk róla hamarosan életbe lép a rendelet a kötelező visszaváltási rendszerről.

 

( Friss hírek )

 
Már csak néhány hónap és nálunk is életbe lép a 0,1-3 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Hozzátéve, hogy a fogyasztók a visszaváltási díj miatt magasabb árakkal találkozhatnak majd a boltokban. De a visszaváltást követően ezt a díjat akár háromféle módon is megkaphatják.

A hazai hulladékgazdálkodási rendszer átalakításának második lépéseként 2024. január 1-től indul a kötelező visszaváltási rendszer. Amely a 0,1 – 3 literes űrtartalmú műanyag, fém vagy üveg csomagolású italtermékekre – kivéve a tejet és a tejalapú italokat – vonatkozik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértői szerint fogyasztókat érintő legnagyobb újdonság, hogy a korábbi önkéntes, többutas italcsomagolások esetében alkalmazott és jól ismert visszaváltási díj mellett a nem újrahasználható csomagolások esetében is visszaváltási díjjal növelten tudják megvásárolni a termékeket. A díj mértéke ezeknél a csomagolásoknál palackonként 50 forint lesz.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamra felhívja a figyelmet, hogy ez az összeg nem a gyártók, illetve a forgalmazók bevételeit gyarapítja. A gyártóknak és forgalmazóknak visszaváltási díjat kell fizetnie a MOHU részére. Amely beépül a termék fogyasztói árába is. A visszaváltási díjakból hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés valósítható meg.2024. január 1-ét követően magasabb fogyasztói árral szembesülnek ugyan, a visszaváltási díjat azonban a palackok visszaváltását követően három féle módon is megkaphatják. Így a korábbi árszinten jutnak a termékhez.

A kötelező visszaváltási rendszert működtető Mohu országos lefedettséggel automata, illetve kézi visszaváltási hálózatot alakít ki annak érdekében, hogy a vásárlók a fogyasztói árban szereplő visszaváltási díjat visszakaphassák. Ezek a termékek egy logóval és új vonalkóddal lesznek azonosítva.

A rendszer átfogó célja az európai unióban a környezetvédelem elősegítése, az erőforrások megőrzése, az energia megtakarítása és a gazdasági előnyök biztosítása. Valamint a fogyasztók tudatosságának növelése a hulladékkezelés és az újrahasznosítás fontosságával kapcsolatban a globális felmelegedés és az üvegházú gázkibocsátás csökkentése érdekében. 

error: Content is protected !!