Most érkezett 1 perce – Élő bejelentés a kormányinfóról!

Most érkezett 1 perce – Élő bejelentés a kormányinfóról!

Most érkezett 1 perce – Élő bejelentés a kormányinfóról! A kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzése alapján szóba került az ülésen a rezsicsökkentés, a kamatstop, az Ukrajnának szánt Uniós támogatások, valamint a nemrég bejelentett nemzeti konzultáció részletei. Kövesse a Blikken a mai Kormányinfót!

( Friss hírek )

Béremelések lesznek

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány tegnapi ülésén a gazdasági helyzettel foglalkozott. Az Ukrajnában zajló háború kitörése óta bajban vagyunk, a legnagyobb ellenfél az infláció lett. A kormány azóta minden döntése az infláció letörése érdekében volt. Bejelentette, hogy a kormány tartja magát ahhoz, hogy sikerül a 10 százalékos infláció elérése, legalábbis minden előrejelzés ezt mutatja.

A KSH adatai pénteken jelennek meg, Gulyás szerint elképzelhető, hogy már októberben elérték a célt, de novemberre biztosnak tartja. Decemberre 7 százalék körüli adatokat várnak.

Szeptemberben a bérek emelkedése megelőzte az infláció mértékét – jelentette. A miniszter szerint az idei év az infláció megfékezésének éve volt, a jövő év a gazdasági növekedésé és a bérek emeléséé. Jön az jövő év eleji minimálbér-emelés, a kormány el fogja fogadni a megállapodást és ki fogja hirdetni. A jövő évi béremelésekről szóló tárgyalások még folyamatban vannak, de a kormány szerint közel az egyezség, ez olyan emelést jelent majd, ami a jövő évi inflációt bőven meghaladja. Az állami szektorban is lesz béremelés, például az ápolóknál és rendészeti dolgozóknál, de azt szeretnék, ha mindenki béremeléshez juthatna.Ukrajna

Gulyás Gergely elmondta, az uniós bővítési tárgyalásokról is tárgyalt Orbán Viktor személyesen Brüsszelben, a kormány álláspontja világos: először a folyamatban lévő tárgyalásokat kell Brüsszelben befejezni. Mindenki szolidáris Ukrajnával, amelyet anyagilag és humanitárius módon is támogattak, de a csatlakozási feltételeket egyelőre nem teljesítették.

A kormány álláspontja szerint egyelőre partnerséget érdemes felajánlani Ukrajnának és a támogatásuk témájában a közös hitelfelvételt elutasítják, más megoldást kell találni az ország támogatására. Hozzátette, hogy a nemzeti konzultáció lehetőség arra is, hogy Ukrajna támogatásáról és uniós csatlakozásáról is véleményt mondjanak az emberek.

Idegenrendészeti-törvény

Egy titkosszolgálati jelentést vizsgált meg a kormány. Azt látják, hogy egyre agresszívabban lépnek fel a migránsok a határnál. Egyes európai országok már józanul gondolkodnak a kérdésben, de az unió el akarja lehetetleníteni a határvédelmet. Brüsszel napi bírságot akar fizettetni Magyarországgal, mert nem engedjük át a határon őket. Tegnap az idegenrendészeti törvényt is áttárgyalták, a legfontosabb alapelve továbbra is az, hogy Magyarország a magyaroké és ezért szigorúan szabályozzák azt, hogy milyen jogcímen lehet hazánkban tartózkodni. Minden jogcím egy adott időtartamra vonatkozik, amit nem hosszabbodik meg automatikusan. Aki ezeket a törvényeket nem tartja be, ki kell toloncolni az országból – magyarázta Gulyás. Nem lehet több vendégmunkás Magyarországon, mint amennyi betöltetlen hely van. A vendégmunkások számát és idejét korlátozni kell.Digitális állampolgárság

A miniszter bejelentette, a kormány benyújtja a digitális állampolgárságról szóló törvényt. A cél, hogy az ügyintézés és az elektronikus aláírás mobilon is megtörténhessen. A közműszámlákat is lehet majd így intézni.

Pénteken jön a nyugdíj-kiegészítés

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő átvette a szót: elmondta, hogy pénteken érkezik a nyugdíj-kiegészítés, aki számlára kérte, annak november 10-én már megérkezik. A többieknek november 10-től kezdik el postázni. Januárig visszamenőleg fizetik ki a kiegészítést, 2,5 millió embernek. 190 milliárd forintot fordít erre a kormány. Januárban ismét 6 százalékkal emelik a nyugdíjakat, mert ennyire becsülik a jövő évi inflációt. Emellett februárban a megemelt 13. havi nyugdíjra is számíthatnak a nyugdíjasok.

Kibernyomozói hálózatot hoztak létre

Az online térben elkövetett jogsértésekkel kapcsolatban elmondta: Emelkedik az online térben elkövetett bűncselekmények száma, az elmúlt időszakban 9515 ilyen bejelentés volt, a kár meghaladja a 8 milliárd forintot jelentette be Szentkirályi Alexandra. Jellemzően adathalász e-mailekkel, sms-ekkel csalnak ki banki adatokat, egyre ügyesebbek a csalók. Azért, hogy ezt minél jobban visszaszorítsák, a belügyminiszter ezért meghatározta, hogy kialakítanak egy 300 fős kibernyomozói hálózatot. Ez október 1-tól létre is jött 293 fővel, a Nemzetvédelmi Szolgálatnál 15 fővel. Részben hivatásosak, illetve külsős munkavállalókról van szó, országos lefedettséggel dolgozik a szervezet. Minden vármegyei kapitányságon létrejött egy külön kialakított párfős csoport.error: Content is protected !!