Lakástakarék 2019: jön az új LTP a Fundamentától! Mutatjuk a részleteket >>>

Lakástakarék 2019: Miután a Kormány megszüntette a lakástakarék támogatást jön az új LTP a Fundamentától!

Mutatjuk a részleteket >>>

Saját forrásból fizetnék a támogatást az állami hozzájárulás megvonása után, és olcsó hitel is szerepel a konstrukcióban. A szakértők szerint nem biztos, hogy piacképes a termék.

A Pénzcentrum szerezte meg a hitelintézet legújabb, még bevezetés előtt álló lakástakarékpénztári termékének leírását. A lakáskassza saját forrásából fizetett 5 százalékos támogatással kívánja pótolni a 30 százalékos állami támogatást, a minimális megtakarítási idő pedig 6 év lesz, amelynek végén fix 2,9 százalékos hitelhez juthatunk.

Az eddigi 10 százalék fölötti hozam helyett 1 százalék alattival kell beérniük az ügyfeleknek, így a termék fő vonzereje valószínűleg az olcsó hitel lehetősége lesz.

A Fundamenta vezérigazgatója már egy nappal a kormány bejelentése után leszögezte, hogy nem kívánja a pénztár lakás-előtakarékossági termékeit kivezetni a kínálatából. A 30 százalékos állami támogatás lehetővé tette a kihelyező pénzintézetek számára, hogy támogatás nélkül számítva akár negatív EBKM mellett ajánlják termékeiket, miközben a megtakarítók is jól jártak: az államnak köszönhetően 10 százalék körüli hozamokra tehettek szert.

Ezt  a terméket lehetetlen pótolni, a szakportál információi szerint az MNB jóváhagyásáró váró termék mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot, valamint 0,5 és 0,74 százalék közötti EBKM-et ígér. A havi befizetett összeg esetén nincs 20 ezer forintos határ, 5 és 40 ezer forint között választható az összeg.

A minimális megtakarítási idő 111 hónap. A szerződési összegek határa max. 7, illetve 11 millió forint. A konstrukció legvonzóbb eleme az 5 százalékos kamattámogatás, amely a befizetett év végén az adott év megtakarításainak 5 százaléka, azaz a maximális, 40 ezer forintos havi megtakarítással számolva legfeljebb évi 24 ezer forint (az EBKM viszont ezzel együtt is 1 százalék alatti).

A szerződéskötési díj továbbra is a teljes szerződéses összeg egy százaléka. Abban az esetben is a szerződéses összegből számolják, ha az ügyfél valójában nem kíván a hitelfelvétellel élni, a megtakarítás pedig a teljes szerződéses összegnek csak egy bizonyos hányada, jellemzően kevesebb mint a fele.

Hitelfelvétel 2,9 százalékos fix kamatozással lehetséges, ez lenne tehát a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitel-konstrukció. A Pénzcentrum által megkérdezett szakártő szerint azonban az új konstrukció csak akkor lesz fenntartható, ha a Fundamenta csökkenteni tudja a költségeit.

A szakportál szerint elgondolkodtató, hogy bár a kormány 2018. október 16-án meglepetésszerűen szüntette meg az állami támogatás rendszerét, a birtokukba jutott konstrukciót a Fundamenta már október 21-én be kívánta vezetni, és csak az MNB engedélyeztetésére várnak.

 

Hivatalos tájékoztató:

 

 

Tisztelt Ügyfelünk!

A Parlament által elfogadott, 2018.10.17. napján hatályba lépő 2018. évi LXIII. törvénnyel kapcsolatban leggyakrabban felmerült kérdések alapján összeállítottunk egy tájékoztatót. Bízunk benne, hogy választ ad az Ön kérdéseire is.

Amennyiben a lenti információk között nem találta meg az Önt érintő választ, kérjük, készítse elő szerződése számát, és keresse Ügyfélszolgáltunkat vagy Személyi Bankárát a gyors ügyintézés érdekében.

 

Mi garantálja, hogy a meglévő szerződések állami támogatását nem veszik el?

 

Az Ltp. törvény módosítása rögzíti, hogy a támogatás mértékének és felső határának módosítása a már megkötött szerződéseket nem érinti. Kivéve, ha a lakás-előtakarékossági szerződés megtakarítási idejét 2018.10.16-a után hosszabbították meg.

 

Milyen dátumig aláírt szerződési ajánlat esetén jár az állami támogatás?

 

Az ajánlat aláírásának dátuma számít, vagyis a 2018.10.16-ig aláírt ajánlatra jár az állami támogatás. 2018.10.17-e után aláírt ajánlatokra, már nem jár az állami támogatás.

 

A 2018.10.16-ig aláírt ajánlatokra meddig kell teljesíteni a számlanyitási díj és az első havi megtakarítás befizetését?

 

A szerződésre fizetendő számlanyitási díj, továbbá a megtakarítások esedékességére és befizetési határidejére továbbra is az eddigi szabályok alkalmazandóak.

 

Meddig jár állami támogatás a már futó szerződésekre?

 

Az Ön által megkötött szerződés alapján rögzített feltételek szerinti futamidő végéig jár az állami támogatás.

 

Jár-e állami támogatás a kiutalási időszak alatt befizetett megtakarításra?

 

A kiutalási időszak alatt befizetett összeg nem része a szerződésben rögzített futamidőnek, ezért arra az időszakra a törvénymódosítást követően nem jár az állami támogatás.

 

Jár-e állami támogatás arra a megtakarításra, amelyet a szerződésben vállalt összegen felül helyezek el?

 

Csak az Ön által megkötött szerződés alapján rögzített feltételek szerinti, havi betét mértéke szerint jár az állami támogatás. A szerződésben rögzített mértéket meghaladóan fizetett betétre nem jár az állami támogatás.

 

Befolyásolja-e a törvénymódosítás a korábbi befizetéseimet?

 

A törvénymódosítás nem befolyásolja a 2018.10.17. előtt történt befizetésekre történő állami támogatás jóváírásokat.

 

Hogyan hajtható végre a szerződés módosítása a törvénymódosítást követően?

 

Szerződéses összeg emelést, futamidő hosszabbítást, megosztást, állami támogatásra való jogosultsággal kizárólag 2018.10.16-ig aláírt módosítási kérelmek esetén lehet teljesíteni. A 2018.10.17-én, vagy utána aláírt módosítási kérelmekre, a korábban megkötött szerződésében rögzített fizetési feltételektől eltérő megtakarítás után, állami támogatás nem jár.

 

Módosítható a kedvezményezett személye és kaphat-e állami támogatást?

 

Lehet kedvezményezettet módosítani az eredetileg állami támogatás-jogosult szerződésen. Továbbra is a korábbi szabályok szerint kap rá állami támogatást.

 

Milyen feltételekkel változtatható meg az állami támogatás iránti igény?

 

A korábban kötött szerződéseken az állami támogatás igény megjelölhető marad, a 2018. október 16-án érvényes futamidőn és szerződés alapján rögzített feltételeken belül, pl. ha korábban nem igényelt állami támogatást, vagy személycserék esetén.

 

Átruházható-e a szerződés közeli hozzátartozóra?

 

Átruházás közeli hozzátartozóra továbbra is lehetséges.

 

Mi történik a szerződés öröklése esetén?

 

Jogutódlás történik, ezért az állami támogatásra jogosult örökhagyó szerződése állami támogatás-jogosultként folytatható.

error: Content is protected !!