Lakáshitel 2022

Lakáshitel 2022

Lakáshitel igénylés menete, feltételei 2022-ben

Lakáshitel 2022: Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, CSOK és egyéb lakáshitelek.

HITELIGÉNYLÉS MINIMÁLIS SZEMÉLYI FELTÉTELEI 2022

 • minimum 18 éves életkor a hitel igénylésekor, valamint legfeljebb 70 éves életkor a hitel lejáratakor (amennyiben az adós életkora a hitel lejáratakor meghaladja a 70 évet, az ügylet jóváhagyásához a sztenderd igénylési feltételeknek megfelelő adóstárs bevonása szükséges, amely esetben az adóstárs életkora a hitel igénylésekor minimum 18 év, a hitel lejáratakor legfeljebb 70 év lehet),
 • telefonos elérhetőség (lakóhelyi vezetékes telefon vagy előfizetéses mobiltelefon vagy feltöltőkártyás mobiltelefon),
 • Magyarországon szerzett jövedelem, valamint magyarországi állandó lakcím,
 • minimum 3 hónapos folyamatos, határozatlan idejű munkaviszony a jelenlegi munkahelyen,
 • egyéni vállalkozók, társas vállalkozások (Kft., Bt., Kkt.) tulajdonosai esetén minimum 12 hónap folyamatos gazdasági tevékenység és egy lezárt üzleti év
 • egyedüli igénylés esetén minimum havi nettó 150 000 Ft, Adóstársas igénylés esetén mindkettőjüknek rendelkezniük kell havi nettó 150.000 Ft igazolt jövedelemmel. Amennyiben az egyik fél igazolt havi nettó jövedelme kevesebb, mint 150.000 Ft (lehet akár 0 Ft is), akkor a másik félnek minimum 200.000 Ft havi nettó jövedelemmel kell rendelkeznie
 • legalább kéthavi aktív, lakossági bankszámla múlt bármely magyarországi pénzintézetnél,
 • a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) nem tartalmaz az igénylőre vonatkozóan mulasztással, visszaéléssel vagy adósságrendezési eljárással kapcsolatos információt.
Mi várható 2022-ben?

A lakásvásárlást tervezők számára nagyon fontos lehet az, hogy mi is várható 2022-ben a lakáspiacon. Számos tényező hathat az ingatlanok árára, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagynia egy vevőnek, vagy épp egy eladónak.

Ezek pedig befolyásolhatják azt is, hogy milyen gyorsan kell dönteni a vásárlásról, esetleg érdemes kivárni egy jobb lehetőség reményében.

De mi is várható 2022-ben:

 • A piaci kamatozású lakáshitelek kamatemelkedése várhatóan 2022-ben tovább fog folytatódni. Ez természetesen komoly hatással lehet mindazokra, akik hitelből szeretnék megvenni álmaik otthonát, hiszen várhatóan magasabb törlesztőrészlet mellett igényelhetik meg a szükséges kölcsönt.
 • a meglévő hitelek ára is emelkedik, ez azonban várhatóan 2022-ben nem fog tömeges ingatlaneladáshoz vezetni. Ugyanis a kormány által bevezetett programok – moratórium, kamatstop – védik az adósokat. Illetve a fizetési problémák is hónapok, évek alatt vezethetnek a fedezeti ingatlan értékesítéséhez.
 • A lakástámogatások széles palettája állt rendelkezésre 2021-ben, a kedvezmények köre pedig várhatóan nem fog változni a következő évben sem. Az állami támogatások számos esetben a vételár jelentős részét lefedhetik, azonban nem mindenki lehet jogosult a kedvezményekre.
 • A 2022. második felében lakásvásárlást tervezőknek mindenképp számolni kell azzal, hogy a zöld hitel 200 milliárd forintos kerete kimerülhet, illetve 2022. végével a Babaváró hitel is lejárhat.
 • Az alapanyagárak, építési költségek várhatóan tovább emelkednek 2022-ben. Ez mindenképpen hatni fog az új lakások árára, de a jó állapotban lévő használt lakások értéke is növekedhet a felújítási költségek emelkedése miatt.

A piaci kamatozású lakáshitelek kamata emelkedni fog 2022-ben

Már 2021 év végén megkezdődött a lakáshitelek drágulása, ez a folyamat pedig 2022-ben várhatóan tovább folytatódik. Ezzel a lakáskölcsönök folyamatosan csökkenő kamatának korszaka véget ért. De kétségbe kell esni ettől bárkinek is?

A legkedvezőbb időszak 2021. kora tavaszán volt, amikor a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek THM értéke 3,41 százalék volt. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a 3 legolcsóbb kölcsön átlagos THM értéke.) Jelenleg ennél durván 1,4 százalékponttal magasabb éves költség mellett lehet hitelt igényelni.

Lakáshitel 2022 – Teljes Hiteldíj Mutató (THM) Mértéke

Ingatlanfedezettel: 7,75%-8,88%

Referencia-kamathoz kötött kamatozás esetén 7,69% – 8,66%
5 éves kamatperiódus esetén 7,75% – 8,72%
10 éves kamatperiódus esetén 7,75% – 8,72%
5 éves futamidő végéig fix kamatozás esetén 7,75% – 8,72%
10 éves futamidő végéig fix kamatozás esetén 7,75% – 8,72%
15 éves futamidő végéig fix kamatozás esetén 7,91% – 8,88%

A kölcsön kifizetéséhez a fedezetként felajánlott ingatlan(ok)ra vagyonbiztosítás megkötése szükséges!

A THM meghatározása az aktuális hitel feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt. A feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát.

A THM értékek kiszámítása a 2022. január 1-én érvényes  kondíciók alapján, továbbá 5 000 000 Ft hitelösszeg, 5 éves futamidő végéig fix (MindigFIX 5) termék esetén 5 éves futamidő, 10 éves futamidő végéig fix  termék esetén 10 éves futamidő, 15 éves futamidő végéig fix termék esetén 15 éves futamidő, referencia-kamathoz kötött kamatozás és az 5 és a 10 éves kamatperiódusú kölcsön esetén 20 éves futamidő és egy ingatlanfedezet bevonása mellett történtek.

A legalacsonyabb THM-ek kiszámítása a maximális kedvezmények igénybevétele – elsődlegességi, jövedelem és alacsony finanszírozási kedvezmény – alapján történtek. Az elsődlegességi kamatkedvezmény nem vehető igénybe, ha az Adós a Kondíciós Listában meghatározott számlavezetési szolgáltatással rendelkezik. A legmagasabb THM-ek kiszámítása kamatkedvezmények igénybevétele nélkül történtek.

A referencia-kamathoz kötött kamatozású hitelek esetében a THM-ek a 2022. január1-én érvényes 6 havi BUBOR érték (3,64%) figyelembevételével kerültek kiszámításra.

error: Content is protected !!