Közmunkások, közfoglalkoztatottak figyelem – jó hír érkezett, Decembertől több pénzt kaptok ti is!

Közmunkások, közfoglalkoztatottak figyelem – jó hír érkezett, Decembertől több pénzt kaptok ti is!

Közmunkások figyelem – jó hír érkezett, Decembertől több pénzt kaptok ti is! Elfogadták a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról, valamint a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bérről szóló rendeletet. A közmunkások bére is emelkedik a minimálbérrel együtt!

A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló rendelet 2024. január 1-jén lép majd hatályba. A rendelet szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér), de már 2023 December 15-től emelkednek a bérek.


December 31-ig ez is igényelhető:

A teljes foglalkoztatottság elérésének érdekében a kormány 2023. március 1-jétől ismételten meghirdeti a ,,Közfoglalkoztatásból versenyszférába programot”, amelynek keretében a versenyszférában munkát találó közfoglalkoztatottak 45.600 forint elhelyezkedési juttatásban részesülhetnek havonta.

A teljes foglalkoztatás akkor valósítható meg hosszútávon fenntartható módon, ha abban minél nagyobb arányt képvisel a versenyszféra, ha minél több új, adófizető munkahely jön létre, és ha azok, akik képesek és készek nyílt munkaerőpiaci feltételek mellett dolgozni, megfelelő segítséget kapnak az elhelyezkedésükhöz. A kormány támogatja a közfoglalkoztatottak piaci alapú munkavállalását. Az intézkedés célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését.


A támogatás a közfoglalkoztatottat ösztönzi

A támogatás a közfoglalkoztatottat ösztönzi a versenyszférában történő elhelyezkedésre oly módon, hogy a közfoglalkoztatási jogviszony időtartamának lejártát megelőzően történő elhelyezkedése esetén, elhelyezkedési juttatásban (egyfajta bónuszban) részesül. Minél hamarabb lép ki az egyén a közfoglalkoztatásból, annál több támogatásra lesz jogosult, mivel a közfoglalkoztatásából hátralévő időre kapja havonta, utólag a támogatást, amelynek havi összege 45.600 forint. Elhelyezkedési juttatásra jogosult az a közfoglalkoztatott is, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt, ezen támogatás napi díjazása 2000 forint.
A programra 2023. március 1-jétől 2023. december 31-ig nyújtható be kérelem a területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalokhoz. A támogatás iránti kérelem az alábbi internetes felületen is benyújtható: https://eht.munka.hu/eht_igenyles/

Részletesebb felvilágosításért kérjük, tekintse át a támogatások igénybevételéhez készült hirdetményt, illetve forduljon a járási (fővárosi kerületi) hivatalok munkatársaihoz!

error: Content is protected !!