Kedden kezdődik a fűtési szezon, ezek a támogatások vagy pénz jár idén fűtésre >>>

Kedden kezdődik a fűtési szezon, ezek a támogatások vagy pénz jár idén fűtésre >>>

Országosan és Budapesten is szeptember 15-től indul a fűtési időszak, mely 2021 május 15-ig tart – közölte a Főtáv hétfőn az MTI-vel.

A fűtést mintegy 238 ezer fővárosi lakásban és a csaknem 7 ezer egyéb fogyasztónál indítják el holnaptól. A távhőszolgáltatás kötelező rendelkezésre állási időszaka szeptember 15-től május 15-ig tart országosan.

A Főtáv közleménye szerint, a fővárosi távhőrendszernek köszönhetően évente összesen 277 ezer tonna üvegházhatású gázzal kevesebb kerül a légkörbe, azaz ennyi a Főtáv károsanyag-kibocsátási megtakarítása. Hozzátették, hogy csak Budapesten mintegy 45 ezer gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre kapcsolása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás-csökkenést eredményezne.

Ezen felül a becslések alapján, éves szinten csaknem 80 tonnával kevesebb egyéb káros anyag kerülne a légkörbe, és minden tízezer szilárd tüzelésű lakás átállásával pedig összesen évi 13 tonna por kibocsátásától is mentesülne Budapest – olvasható a közleményben.

Fűtéstámogatás – hol és hogyan igényelhető?

A fűtés lassan sokak egyik legégetőbb problémája lesz.Szerencsére erre számos helyen lehet segítséget, anyagi támogatást kérni, igényelni.Összeszedtük a legfontosabb lehetőségeket, melyek segíthetnek abban, hogy a legszegényebb családok is tudjanak fűteni a leghidegebb napokon.Sajnos sokaknak az egyetlen esélyük az, ha segítséget kapnak valahonnan.Többen kérdeztek a 12 ezer forintos fűtési segélyről…nos sajnos mi erről sehol, semmilyen információt nem találtunk, valószínűleg ez így ebben a formában ismét egy átverés….vagyis központilag ilyen nem lesz idén sem, de egyes önkormányzatok adhatnak ilyen támogatást!

Hagyományos – kimondottan fűtéstámogatás az önkormányzattól készpénzben
Sok önkormányzat a szociális tüzifa illetve szén támogatáson túl vagy az helyett pénzbeli segítséget nyújt a lakóknak.Rengeteg önkormányzatnál igényelhető ilyen fűtéstámogatás, illetve fűtési segély, amely óriási segítséget jelenthet.Sajnos természetesen nem minden önkormányzat tud ilyet adni, de mindenkinek érdemes utána érdeklődni az illetékes önkormányzaton, hogy náluk létezik-e ilyen!Sok önkormányzat már meghatározta, hogy az idei évben mekkora támogatással tudja lakóit segíteni a fűtésben, általában pár ezer forintról van szó, melyhez egy saját formanyomtatványt kell kitölteni.Volt olyan önkormányzat tavaly, akik 20 ezer forintos fűtéstámogatással járultak hozzá a költségekhez.

Szociális tüzifa és barnakőszén támogatás
Az ország legtöbb települése, városa és faluja nyújt tüzifa támogatást a legszegényebb lakosoknak.Ezt a támogatást a helyileg illetékes önkormányzatnál kell igényelni.A legkisebb és legszegényebb településeknek az állam is jelentős összeggel segít, hogy a saját lakosainak tüzifa és barnakőszén támogatást tudjon adni.Szerencsére néhány éve a szociális tüzifa mellett már szociális szenet is lehet igényelni így még többen kaphatnak fűtéstámogatás a hideg hónapokban!Erre a támogatásra egyébként az önkormányzatok szeptember 30-ig pályázhattak az államnál! Rengeteg pályázat érkezett be, így idén is rengeteg önkormányzat oszthat állami támogatással tüzifát és szenet.

Sok önkormányzaton már benyújthatóak a polgármesteri hivatal szociális és gyermekvédelmi osztályára azok az igények, melyek a fűtési támogatásra irányulnak. A legtöbb önkormányzat november 1-jétől április 30-áig terjedő időszakra fűtési támogatást biztosít a rászorulóknak!

Fűtéstámogatás az új települési támogatás részeként is igényelhető (régi nevén lakásfenntartási támogatás)
A települési támogatás helyi feltételeit minden önkormányzat saját maga szabhatja meg, de egységes feltételek is vannak! A települési támogatást igényelni lehet lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, lakbér támogatásra, fűtési támogatásra.

AZ megelőző években például Hódmezővásárhelyen háztartásonként legfeljebb öt mázsát igényelhettek a rászorulók!

Vannak magánemberek is, akik minden télen több alkalommal is ingyen elvihető tüzifát hirdetnek meg, így is ingyen tüzifához juthatunk, de persze ez nem nagy mennyiség és csak akkor éri meg ha a közelünkben van a lehetőség, de weboldalunk is igyekszik ezekről majd hírt adni!

error: Content is protected !!