Kata adózás 2023: Januártól így változhatnak a KATA adózás szabályai, új feltételek!!!

kata adózás 2023

Kata adózás 2023

Kata adózás 2023 : Januártól így változhatnak a KATA adózás szabályai, új feltételek!!!

Megszűnik, avagy teljesen újratervezik a KATA adózást, azaz a kisvállalkozások tételes adózását, amely az alacsony jövedelmű önfoglalkoztatók egy kedvező adózási formája, amellyel százezrek élnek ma Magyarországon.

Nemrég az iparkamara dobta be a változtatás szükségességét, ugyanis sok a visszaélés: vannak cégek, amelyek bújtatott foglalkoztatásra használják ezt az adózási formát. A Világgazdaság mai számának nyilatkozó Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt mondta, idén év közben nagyon sok adminisztrációs teherrel járna a változtatás, de épp ezért az év hátralévő részében alaposan ki kellene dolgozni a KATA módszertani átalakítását, hogy januártól életbe léphessenek a változások.

Parragh szerint az önfoglalkoztatók és alacsony egzisztenciájú vállalkozások érdekében fenn kell tartani ezt az adózási formát, de a kiskapukat be kell zárni. A visszaélésekkel érintettek köre becslések szerint a 430 ezer katás vállalkozás 20-30 százalékát teszi ki. Parragh szerint ideje változtatni a 2013 óta változatlan 50 ezer forinton is, amely főszabály szerint a katások havi befizetendő adója. Azt nem akarta megmondani a kamarai elnök, mennyire emelnék ezt az összeget, de annyit mondott, hogy az adó nagyságát jó lenne valamilyen sarokponthoz kötni, például a minimálbérhez, vagy az inflációhoz. Ellenkező esetben a katások „vakarhatnák a fejüket”, amikor az első nyugdíjukat kézhez kapják.
Az iparkamarai elnök szerint, ha megmarad a KATA, az azt jogszerűen használók jól járnak, mert a döntéshozók nyitottak arra is, hogy a KATA-keretet az évi 12 milliós bevételi plafont 18 millióra emeljék. Viszont csökkenhet az évi 3 milliós keret, amit egy megrendelőnek lehet kiszámlázni évente. Parragh szerint ezzel lenne megakadályozható az ügyeskedés, rejtett foglalkoztatás.

Az még nyitott kérdés, hogy változtatások lesznek ennél az adónemnél, vagy teljesen kivezetik azt. Ez utóbbi esetben azonnal a helyébe kellene lépnie egy új adónak, amibe a katások beléphetnek.

Kiderült, mi az elsődleges probléma

Szerinte az elsődleges probléma a rejtett foglalkoztatás. Arra is van példa, hogy egy nemzetközi cég magyarországi vezetője a fizetésének egy részét katásként veszi fel. Ennek ugyanis jóval alacsonyabb az adóterhe, mint a hagyományos alkalmazotti státusznak. Ugyanakkor a jelenlegi kataszabályozás hosszú távon az egyéneknek sem kedvez – tette hozzá.


A fő szabály szerint 50 ezer forint mértékű tételes havi adóval például a »nők 40« kedvezményes nyugellátáshoz való jogosultság elfelejthető, hiszen katázva két évet kell ledolgozni egy teljes évnyi nyugdíjszolgálati időhöz

error: Content is protected !!