Jöhet a pénz a nyugdíjasoknak, ennyi lesz az évközi nyugdíjkorrekció összege!

Jöhet a pénz a nyugdíjasoknak, ennyi lesz az évközi nyugdíjkorrekció összege!

Mint ismert, idén januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, mert a kormány ekkora éves inflációt becsült a költségvetésben. Ennyi került be az új konvergenciaprogramba is. Farkas András nyugdíjszakértő ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az Infostart-nak, hogy ezt a mértéket a nyugdíjasszervezetek és az összes érintett nyugdíjas is kicsit kétkedve fogadja. Nem véletlenül, hiszen a nyugdíjas infláció 26 százalék fölött volt február-márciusban éves szinten, januárban pedig 27 százalék felett.


Vagyis

  • a 15 százalékos januári emelés
  • még ha ideszámítjuk a februárban kézhez kapott 13. havi nyugellátást is
  • nem képes ellensúlyozni ezt a nagyon magas nyugdíjas inflációt.

Ráadásul az áremelkedés mértéke a szakértői konszenzus szerint – egyébként teljes összhangban a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzési sávjával – elérheti a 19, de akár a 20 százalékot is éves szinten, tehát a 15 százalékos januári emelést korrigálni kell majd néhány százalékos mértékben – mutatott rá a nyugdijguru.hu portál alapítója.Emlékeztetett rá, hogy tavaly júliusban, tavalyelőtt pedig júniusban volt évközi rendkívüli korrekció. A nyugdíjtörvény egyébként novemberi felülvizsgálatot ír elő csak – vagyis ha még az esetleges időközi korrekcióval együtt sem érné el az emelés az infláció mértékét, akkor visszamenőlegesen, január 1-jétől kell újabb plusz pénzt számolni és utalni.A korrekció körülbelül 4-5 százalék mértékű lehet, de előfordulhat, hogy két részletre elosztják, nyár közepén és novemberben is emelhetnek – mondta Farkas András.

A Nyugdíjas Parlament sem elégedett az idei nyugdíjemeléssel, ők kicsit másképp fogalmazták meg, hogy az év eleji emelés nem elég.

error: Content is protected !!