Januártól Havi 35 ezerrel is nőhet a fizetésed: ezt kell kérned a munkahelyeden >>>

Januártól Havi 35 ezerrel is nőhet a fizetésed: ezt kell kérned a munkahelyeden >>>

A cafeteria a munkáltatóknak akár 10-15 százalékkal olcsóbb, mint a pénzben nyújtott javadalmazás, de a dolgozóknak is előnyös, adott esetben kedvezőbb, mint a béremelés. Az adózási szabályok 2016-ban kedveznek a cafeteria további népszerűsödésének, míg a munkavállalók, a felmérések és a felhasználási adatok szerint egyre tudatosabban tervezik meg a pihenésüket a cafeteria, főleg a SZÉP kártya segítségével.

Több cafeteria legyen vagy béremelés?

A cafeteria a munkáltatóknak azért előnyös, mert jóval olcsóbb, mint a pénzben nyújtott javadalmazás: akár 10-15 százalékkal kedvezőbb adó- és járulékterhet jelent. Eközben a munkavállaló is jól jár, mert a meghatározott bérkeretből ez az összeg elkölthető jövedelemként jelentkezik nála – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adószakértője a Pénzcentrumnak.

A cafeteria tehát közteherviselési szempontból a munkáltatónak és a munkavállalónak is kedvezőbb, mint a munkabér, de lássuk a számok nyelvén is, hogy miről van szó.
A munkáltatók egyébként a kedvező adózás miatt béremelés helyett gyakran a cafeteria összegét növelik. Ezzel a munkavállalók jelentős része is jól jár, mert tízezer forint béremelésnél ennek az összegnek csak egy része marad meg elkölthető jövedelemként. Ha azonban cafeteriaként kapja, akkor ebből minden egyes forint elkölthető jövedelem lesz. Persze valakinek nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás nyugdíj előtt állóknak például nem előnyös, hiszen így alacsonyabb lesz a nyugdíjalap – hívja fel a figyelmet az adószakértő.

Idén még jobban megéri

A legfontosabb változás 2016-ban, hogy a személyi jövedelemadó (szja) kulcsának 16-ról 15 százalékra mérséklésével a cafeteria-adókulcsok is alacsonyabbak lettek. A munkáltatók így a tavalyi évben érvényes 35,7 százalék helyett 34,51 százalék adóteher mellett biztosíthatják munkavállalóiknak a cafeteriát, de az adóalap nem módosul, marad az 1,19-es szorzó. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az összevonandó kedvező adózású juttatások összege nem haladja meg a nettó 200 ezer forintot. E határokat túllépve a juttatások adókulcsa 49,98 százalék – vagyis némelyest ez is csökkent az eddigi 51,17 százalékról.

Fontos, hogy a SZÉP kártyára utalt összeg továbbra sem számít bele az összevonandó, maximum 200 ezer forintig kedvező adózással adható cafeteria-elemek közé. Emiatt,

ha más juttatásban nem részesül a munkavállaló, akkor akár 450 ezer forintot kaphat idén is a plasztiklapjára, ami havi szintre lebontva 35 ezer forintot is jelenthet.

Részben ennek köszönhető, hogy várhatóan idén is a SZÉP kártya lesz a legkedvezőbb cafeteria-elem.

A turizmusban is van ok optimizmusra

Számos kutatás, így az OTP Pénztárszolgáltató megbízásából készült felmérés is igazolja, hogy azok a munkavállalók, akik kapnak valamilyen béren kívüli juttatást, jelentősen elégedettebbek, mint azok, akik nem. A SZÉP kártya a kedvező adózáson kívül azért is népszerű, mert a plasztikkártyán található összeg kényelmesen, számos szolgáltatásra költhető. Fizethető vele akár egy fesztiválbelépő, egy családi ebéd, sportbérlet, vagy éppen egy balatoni nyaralás is.

Korábban ezek a kategóriák szigorúan elváltak egymástól, ám fokozatosan átjárhatóvá tették őket, így például a gyógyfürdőkben, vagy a szálláshelyeken bármelyik zseb használható. A cafeteria lehetővé teszi, hogy a munkavállalók olyan dolgokra is költhessenek, amire a nettó fizetésükből kevésbé telne – tette hozzá Kuhárszki András, az OTP Bank Bankszámla Főosztály igazgatója. Tavaly főleg Budapest környékén és a Balatonnál éltek a költekezési lehetőségek a SZÉP kártya tulajdonosok.

A Danubius Hotels szállodalánc 8-9 százalékos növekedést tapasztalt 2015-ben a SZÉP kártya forgalom terén, ami összhangban van az országos szinten tapasztalt növekedéssel a KSH adatai alapján. A 2016-os év SZÉP kártya költéseivel kapcsolatban is optimista a vezetőség, főleg a megmaradt 450 ezer forintos keret, illetve az szja egyszázalékos csökkenése miatt. Tavaly júliusban és augusztusban volt a legmagasabb a szállodalánc forgalma, illetve a májusi hónap is kiugró volt, ugyanis ekkor jár le a kártyán lévő összeg felhasználási határideje – számolt be Dienes Péter kontrolling igazgató.

error: Content is protected !!