Isteni Kovászos uborka – itt a recept, a nagymamám régi receptjét követjük mindig!
Isteni Kovászos uborka – itt a recept, a nagymamám régi receptjét követjük mindig! A tökéletes kovászos uborka titka:
Egy régóta isteni finom kovászos uborkát készítő mamám szerint a legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy a tűző napra kiteszik érlelni az uborkával telerakott üveget. Ez viszont nem jó megoldás, ugyanis a tűző nap gyorsan beindítja az erjedést, és pont azokat a hasznos élesztőgombákat pusztítja el, amelyeknek köszönhetően savanyú, mégis kellemes ízvilágú lesz az uborka. Ezért azt javasolja, hogy elég nagyjából 25 fokos hőmérsékleten, árnyékos helyen tartani az uborkát, így lassabban 3-4 nap alatt készül el, viszont tökéletes a savanyúság.
Kapcsolódó : A Svábok receptje itt olvasható >>
A kovászos uborka recept
Hozzávalók:
- 3 kg kovászolni való uborka
- 1 fej fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
- 1 csokor kapor
- 1 szelet kovászos kenyér
- 4 ek só (literenként 1 evőkanál)
- 4 liter víz
Elkészítése lépésről-lépésre:
- Először is alaposan tisztítsuk meg és sterilizáljuk az 5 literes befőttesüveget.
- A levet amit majd az uborkára öntünk 4 liter vízből és 4 evőkanál sóból főzzük meg. Akkor jó ez az alaplé, ha kicsit sósabbnak érezzük, mint amit amúgy meginnánk.
- Tegyük félre és az uborkákat mossuk meg, dörzsöljük le róla egy kefe segítségével a szúrós részeket, vágjuk le a két végét, és hosszában vágjuk be őket, X-alakban. Arra ügyeljünk, hogy csak a háromnegyedéig vágjuk be ne teljesen.
- Ezután az üveg aljára tegyük bele a kapor és a fokhagyma felét, majd szorosan pakoljuk bele az uborkákat állítva. A tetejére jöhet a maradék kapor és fokhagyma.
- Ha elkészültünk vele öntsük fel a sós lével, majd helyezzük a tetejére a kenyérszeletet.
- Az üveget fedjük le lazán egy kis tányérral. 3-5 nap alatt kész is lesz a legjobb akkor lesz ha kerüljük a tűző napot!
- Figyeljünk arra, hogy a lé mindig lepje el az uborkát és a kenyeret, így biztosan elkerülhetjük a penészesedést vagy kiszáradást.
- Ha elkészült, szedjük ki belőle az uborkákat és a levét átszűrve öntsük vissza az uborkára, és így tároljuk hűtőben fogyasztásig.