Isteni Kovászos uborka – itt a recept, a nagymamám régi receptjét követjük mindig!

Isteni Kovászos uborka – itt a recept, a nagymamám régi receptjét követjük mindig!

Isteni Kovászos uborka – itt a recept, a nagymamám régi receptjét követjük mindig! A tökéletes kovászos uborka titka:

Egy régóta isteni finom kovászos uborkát készítő mamám szerint a legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy a tűző napra kiteszik érlelni az uborkával telerakott üveget. Ez viszont nem jó megoldás, ugyanis a tűző nap gyorsan beindítja az erjedést, és pont azokat a hasznos élesztőgombákat pusztítja el, amelyeknek köszönhetően savanyú, mégis kellemes ízvilágú lesz az uborka. Ezért azt javasolja, hogy elég nagyjából 25 fokos hőmérsékleten, árnyékos helyen tartani az uborkát, így lassabban 3-4 nap alatt készül el, viszont tökéletes a savanyúság.

Kapcsolódó : A Svábok receptje itt olvasható >>

A kovászos uborka recept

Hozzávalók:

  • 3 kg kovászolni való uborka
  • 1 fej fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kovászos kenyér
  • 4 ek só (literenként 1 evőkanál)
  • 4 liter víz

Elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először is alaposan tisztítsuk meg és sterilizáljuk az 5 literes befőttesüveget.
  2. A levet amit majd az uborkára öntünk 4 liter vízből és 4 evőkanál sóból főzzük meg. Akkor jó ez az alaplé, ha kicsit sósabbnak érezzük, mint amit amúgy meginnánk.
  3. Tegyük félre és az uborkákat mossuk meg, dörzsöljük le róla egy kefe segítségével a szúrós részeket, vágjuk le a két végét, és hosszában vágjuk be őket, X-alakban. Arra ügyeljünk, hogy csak a háromnegyedéig vágjuk be ne teljesen.
  4. Ezután az üveg aljára tegyük bele a kapor és a fokhagyma felét, majd szorosan pakoljuk bele az uborkákat állítva. A tetejére jöhet a maradék kapor és fokhagyma.
  5. Ha elkészültünk vele öntsük fel a sós lével, majd helyezzük a tetejére a kenyérszeletet.
  6. Az üveget fedjük le lazán egy kis tányérral. 3-5 nap alatt kész is lesz a legjobb akkor lesz ha kerüljük a tűző napot!
  7. Figyeljünk arra, hogy a lé mindig lepje el az uborkát és a kenyeret, így biztosan elkerülhetjük a penészesedést vagy kiszáradást.
  8. Ha elkészült, szedjük ki belőle az uborkákat és a levét átszűrve öntsük vissza az uborkára, és így tároljuk hűtőben fogyasztásig.