INGYEN VADONATÚJ BÉRLAKÁS, ÖNKORMÁNYZATI LAKÁS PROGRAMOT VEZETNÉNEK BE >> RENGETEGEN KAPHATNAK SZOCIÁLIS LAKÁST, AKIKNEK EDDIG NEM JUTOTT!

INGYEN VADONATÚJ BÉRLAKÁS, ÖNKORMÁNYZATI LAKÁS PROGRAMOT VEZETNÉNEK BE >> RENGETEGEN KAPHATNAK SZOCIÁLIS LAKÁST, AKIKNEK EDDIG NEM JUTOTT!

VADONATÚJ BÉRLAKÁS, ÖNKORMÁNYZATI LAKÁS PROGRAMOT VEZETNÉNEK BE >> RENGETEGEN KAPHATNAK SZOCIÁLIS LAKÁST, AKIKNEK EDDIG NEM JUTOTT!

A Társaság a Lakásépítésért (TLE), Lakásfelújításért Egyesület szerint több önkormányzat is hajlandó lenne partnerként részt venni megfizethető bérlakások megépítésében állami bérlakásépítési program hiányában.

Párdi Zsófia ügyvezető a Magyar Nemzet szombati számának nyilatkozva közölte, egyes települések türelme el is fogyott, ezért a polgármesteri hivatalok maguk vágnak bele az építkezésbe, s ha kell, akár piaci hitelt vesznek fel a beruházásokhoz.

Az ügyvezető a napilapnak azt is elmondta, az átfogó kormányzati bérlakásépítési programra azért lenne szükség, mert egyre többen vannak olyanok, akik a kormányzati segítség ellenére sem tudnak lakást vásárolni. Ugyanakkor nem tudják megfizetni a magas albérleti díjakat sem – tette hozzá.Sokak számára megoldásként kecsegtet az önkormányzati lakások bérlése. Lássuk röviden, mit érdemes tudni róla.

Ki igényelheti?

Bárki. Három féleképpen lehet igénybe venni:

– piaci alapon

– költségelven,

– illetve szociális helyzet alapján.

A piaci alapon való bérbevétel során az önkormányzatnak bevétele származik a bérleményből, tehát ez hasonlít leginkább a hagyományos bérleti helyzethez. A költségelven alapuló ügylet során az önkormányzat bérleményre fordított költségeit fedezi a bérleti díj. A szociális helyzet alapján létrejövő bérlet az igénylő pénzügyi és egyéb körülményeinek figyelembe vételével valósul meg. A bérbeadás feltételeit minden esetben az illetékes önkormányzat rendeleteivel szabályozzák.

Az írásbeli bérleti megállapodás ugyan úgy szükségszerű, mint bármely bérlés esetében: benne foglaltatik a kiadás pontos feltétele, a lakbér összege, az esetleges bérlőtársi szerződés feltételei, illetve hogy a bérbeadó mikor, milyen időközönként szeretni a lakás rendeltetésszerű használatát ellenőrizni. Ennek hiányában jogilag az ügylet létre sem jött – ez is minden esetben igaz.

A lakások bérlési körülményeit mindig az aktuális rendelet szabályozza.

A kikötések között szerepel, hogy – nyilván – rendeltetésszerűen kell használni az ingatlant, két hónapnál tovább tartó távollét esetén pedig írásban jelezni kell azt a bérbeadó felé. A távolmaradás oka lehet tanulmányi, egészségügyi, munkahelyi okból is. Természetesen vannak kivételek, mint például ha rajta kívül álló okok miatt nem tudta a bérlő előre jelezni távolmaradását (pl baleset).

Bérlőtársi és társbérlő – nem ugyanaz!

Önkormányzati lakást is bérelhetnek többen egyszerre, ilyenkor bérlőtársi viszonyról beszélünk. Ebben az esetben a lakás terheinek és költségeinek viselése közös lesz a bérlők között, a felelősség tehát egyetemleges. A házastársak kérése alapján őket is lehet bérlőtársként számon tartani.

A társbérlő az, amikor többen bérlik egy lakás különböző szobáit, de külön-külön egyenként is teljes értékű bérlőnek számítanak. Ilyenkor a felelősség nem egyetemleges, mindenki az előre meghatározott szobát, szobákat használhatja, a többi helyiség (konyha, fürdő) pedig közös.

A lakásbérlet megszűnése

A lakásbérlet megszűnését okozhatja szerződésszegés, nem fizetés, a lakás nem rendeltetésszerű használata, vagy az is, ha a területre szüksége van az önkormányzatnak (hivatalosan ezt úgy hívják: „egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás” megvalósulását akadályozza.

Hogyan lehet önkormányzati lakáshoz hozzájutni?

A lakásokra pályázatot írnak ki, ezek után a helyi önkormányzatoknál lehet érdeklődni. Érdemes tudni azonban, hogy a lakások iránt nagyon nagy a kereslet, mert kedvezően lehet hozzájuk jutni: bérlésük olcsóbb, mint a piacon, illetve hosszabb bérlés után megvételük is lehetséges szintén jutányos áron.

A lakásbérlés feltételei között több éves munkaviszony, vagy helyi munkahely is szerepelhetnek, de előfordulhat, hogy kifejezetten közalkalmazottak számára írnak ki pályázatot önkormányzati lakásra. Mint általában, nyilván itt is feltétele a lakás bérlésének, hogy a bérlő az azzal járó költségeket (bérleti díj, fenntartási költség) elmaradás nélkül fizesse. A pályázatot egy erre készült nyomtatványon kell beadni, a folyamat alatt pedig górcső alá kerül a kérelmező anyagi helyzete. A kérelmet annak benyújtását követően a képviselőtestület, vagy erre a célra felállított szakbizottság bírálja el.

error: Content is protected !!