Hatalmas tüntetések és sztrájkok jönnek mert Áder János aláírta a túlóratörvényt >>>

2019-től hatályba léphet a túlóratörvény, miután Áder János köztársasági elnök aláírta a parlament által múlt héten megszavazott jogszabályt.

Áder János nyilatkozatát a Köztársasági Elnöki Hivatal tette közzé csütörtökön a honlapján.

Az államfő a honlapra felkerült nyilatkozatában ismerteti, hogy a módosítást – amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el – három szempontból vizsgálta meg.

  1. Elsőként megállapította, hogy a módosítás nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.
  2. Másodszor összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval és megállapította, hogy számos országban – például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország – a túlóra mértéke a magyarországival megegyező vagy azt meghaladó mértékű.
  3. Harmadszor megvizsgálta, hogy a munka törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország négy és félmillió munkavállalóját, csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák.

A köztársasági elnök megállapította, hogy a munka törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni; a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja; a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól; a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók; nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

„Mindezen szempontok alapján, a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését”

– olvasható az államfő nyilatkozatában.

Áder János hangsúlyozta: „a munka törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen”.

„Magyarország minden polgárának szeretetteljes karácsonyt, a család és a barátok körében örömteli perceket és boldog új évet kívánok!” – zárul a köztársasági elnök nyilatkozata.

Botrányos szavazás után tüntetések

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd elállta a levezető elnök útját, hogy ne fogadják el a túlóratörvényt. Kövér a saját helyéről nyitotta meg az ülést. Kifütyüléték Ádert, káoszban fogadták el a törvényeket.

December 12-én botrányos körülmények között szavazta meg az Országgyűlés munka törvénykönyvének Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes képviselők által javasolt módosítását, amelyet az ellenzék következetesen rabszolgatörvénynek nevez.

A parlamenti ellenzék a szerdai ülés elején elfoglalta az elnöki pulpitushoz vezető lépcsőket, így Kövér László csellel, a saját helyéről tudta csak megnyitni az ülést. Az ellenzék végig sípszóval és szirénával tiltakozott a szavazások alatt, majd a túlóratörvény zárószavazása előtt elkezdte énekelni a Himnuszt. A fideszesek velük énekelték, majd megszavazták a törvényt. 

A túlóratörvény megszavazása után este a Kossuth téren tüntetett az ellenzék, majd azóta több demonstrációt is szerveztek. Vasárnap a Hősök teréről az Alkotmány utcába, majd az MTVA székházához vonultak a tüntetők, több ellenzéki képviselő pedig bement a székházba, hogy beolvassa az ötpontos követelését, amely például „a rabszolgatörvény” visszavonását is tartalmazta. Az ellenzéki képviselők végül nem tudták ezt beolvasni, több képviselőt a biztonságiak erővel kihajítottak az épületből. 

error: Content is protected !!