bejgli-tuti-tipp

Ha így sütöd a bejglit nem reped ki, a pékek elárulták a titkot!

Ha így sütöd a bejglit nem reped ki, a pékek elárulták a titkot!

Ha így sütöd a bejglit nem reped ki, a pékek elárulták a titkot! A karácsony egyik legismertebb süteményét nem egyszerű elkészíteni. Utánajártunk, mi kell a tökéletes bejgli sütéséhez.

Hogyan készül a tökéletes bejgli? Mennyi a megfelelő mennyiségű töltelék, mi kerüljön a tésztába, és ami a legfontosabb: hogyan érjük el, hogy ne repedjen ki? A legtöbb háziasszony egész életében csak keresi a válaszokat ezekre a kérdésekre, mert a karácsony egyik legfontosabb kelléke bizony gyakran kifog rajtuk. Szakemberektől kértünk tippeket, méghozzá az országosan is elismert pékség, az Emmarozs pékjeitől.

A tökéletes bejgli elkészítésének lépései, amelyeket a pékek ajánlanak

– A mi bejglink egyedülálló a városban: sehol máshol nem használnak kovászos tésztát hozzá – árulta el Nagy Károly, a pékség tésztafelelőse. A hosszú érésű kovász miatt egészségesebb a bejgli, de természetesen élesztővel is elkészíthető otthon. A tésztába liszt, tojás, tej, só, cukor, valamint vaj és zsír kerül. – A kétféle zsiradék biztosítja a tészta puhaságát, a vaj pedig a lágyságot – mondta.

A begyúrt tészta egy napig pihen a hűtőben, ezt követően kezd el vele dolgozni Pácsa János, aki az Emmarozs nyitása óta több ezer bejglit készített.

– Az egyik legfontosabb, hogy a tészta és a töltelék ugyanolyan súlyú és ugyanolyan hőmérsékletű legyen, amikor elkezdünk vele dolgozni. Ezért érdemes a tölteléket is lehűteni – magyarázta. – Mindkettőt egyforma vastagságúra kell nyújtani és egyengetni, így lesz szép, szimmetrikus a bejgli – tette hozzá.

A töltelékben a lehető legkevesebb nedvesség maradhat, hiszen a távozó gőzök is megrepeszthetik a süteményt. – Ezért javasolt például zsemlemorzsát keverni bele – mondta a pék. Szerinte mindegy, milyen ízesítésű a töltelék, magára a készítés módjára ez nem hat ki. Ugyanakkor a dió a legkritikusabb, mert magas olajtartalma miatt nehezebb megkötni a nedvességet.

A téglalap alakúra nyújtott tészta széleit természetesen be kell hajtani, miután rákerül a töltelék, így nem folyik ki. Ezután lehet felcsavarni és lekenni tojással.

– Fontos, hogy a tojás egyenletesen befedje a teljes tekercset. Ahol nincs tojás, ott a tészta könnyen szétreped – hívta fel a figyelmet Pácsa János. Lekenés után két órát pihenteti a tésztát, majd amikor az első réteg megszáradt, újra átkeni, és ezt is hagyja rászáradni. – Így lesz a teteje márványos – tette hozzá.

A sütés már csak hab a tortán: 180 fokon 40–45 perc kell a bejglinek.

A tapasztalt pék elismeri, hogy a bejgli készítése nem könnyű, de aki a leírtakra odafigyel, jó eséllyel olyan ünnepi édességet tehet az asztalra, amelyre büszke lehet.