Ha ez igaz akkor hatalmas ugranak a bérek, jönnek a 300 ezer forintos fizetések Magyarországon!

decembertől a minimálbér 266 800 forint

Ha ez igaz akkor hatalmas ugranak a bérek, jönnek a 300 ezer forintos fizetések Magyarországon!

Ha ez igaz akkor hatalmas ugranak a bérek, jönnek a 300 ezer forintos fizetések Magyarországon! Enyhülhet idén a munkáltatókra ható béremelési nyomás, az EU minimálbér-szabályozása miatt azonban növekedhet a feszültség a munkaerő-piacon.

Megérkezhet hozzánk is az európai minimálbér?Mi történik? Az infláció drasztikus csökkenése miatt idén már várhatóan enyhülni fog a munkáltatókra ható béremelési nyomás. A minimálbért viszont egy EU-s szabályozás miatt is legalább 10 százalékkal, vagy a feletti mértékben, a medián kereset 60 százalékára kell majd emelni, ami feszültségekhez is vezethet a munkaerőpiacon. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a HR Festen beszélt erről.

Mi okozza a feszültséget? Ez az emelés olyan ütemű, kétszámjegyű százalékos emelkedést vetít előre, amit a magasabb bérkategóriában dolgozó munkavállalók bérfejlesztése nem fog tudni lekövetni.Mikor számíthatunk erre az emelésre? Legkésőbb 2024 októberétől hatályba lépnek azok a törvénymódosítások, amelyek végül elhozzák Magyarországra az „európai minimálbért”. Az európai minimálbér-irányelvet ugyanis 2022 októberében hirdette ki az EU. A tagállamoknak két évük van arra, hogy az irányelvet összhangba hozzák a nemzeti jogszabályokkal.

error: Content is protected !!