Ha dinnyét veszel a nyáron, erre mindenképp figyelj!
Ha dinnyét veszel a nyáron, erre mindenképp figyelj! A nyár elmaradhatatlan élménye a görögdinnye. Egyes jegyekből akár kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére.
( Friss hírek )
Veled is előfordult már, hogy hazavittél egy szép nagy görögdinnyét, de amikor felvágtad, kiderült, hogy íztelen, száraz vagy éretlen? Nem vagy egyedül, kívülről ugyanis sokszor nehéz megítélni, milyen lesz belül. Szerencsére van néhány jól bevált trükk, amikkel kiszúrhatjuk a legzamatosabb, valóban mézédes darabokat.
Mindössze öt dologra kell figyelni, és máris sokkal nagyobb eséllyel választunk jó dinnyét.
A súly a lényeg
Sokan úgy gondolják, hogy minél nagyobb a dinnye, annál jobb – de ez nem feltétlenül igaz. Vannak kisebb fajták, amik teljesen érettek már 2-3 kilósan is, míg más dinnyék akár 6-8 kilósra is megnőhetnek. A méret helyett inkább azt nézd meg, hogy az adott dinnye mennyire nehéz a méretéhez képest. Ha ugyanakkora két dinnye közül az egyik jóval súlyosabb, akkor valószínűleg tele van vízzel, vagyis lédús és friss.
Csillogó héj = egészséges gyümölcs
Bármilyen színű vagy mintázatú is a dinnye héja, a lényeg, hogy fényes és ép legyen. A tompa fényű, matt héj, illetve a repedések, horpadások és puha foltok arra utalhatnak, hogy a dinnye megsérült vagy már kezd romlani.
A sárga folt jót jelez
Ha a dinnye alján világos, sárgás színű foltot látsz, ne ijedj meg – ez nem romlás! Ez a földön fekvés nyoma, ott a gyümölcs nem kapott napfényt. Minél sötétebb sárga ez a rész, annál tovább érett a napon, vagyis annál édesebb lehet. Ha viszont a folt inkább fehéres, halvány, az arra utal, hogy a dinnyét túl korán szedték le, és nem volt ideje teljesen beérni.
A szár is sokat elmond
Egy zöld, friss szár inkább azt jelzi, hogy a dinnye még nem volt teljesen érett, amikor leszedték.
A jól beérett dinnyének száraz, kicsit ráncos, fonnyadt szára van – ez az igazi érettség jele.
Kopogtasd meg!
Ez a klasszikus módszer nem véletlenül népszerű: ha megkopogtatod a dinnyét, és mély, tompa, kongó hangot hallasz, az jó jel. Ez azt mutatja, hogy a dinnye érett. Ha a hang lapos vagy üres, az azt jelentheti, hogy még éretlen vagy esetleg már túlérett a gyümölcs, így nem lesz igazán élvezetes falatozni belőle.
+1 tipp: a sárgadinnye illata sokat elárul
Ha nem görögdinnyét, hanem sárgadinnyét választasz, bátran használd az orrod! Az érett, finom sárgadinnye kellemesen édes illatot áraszt. Ha semmilyen illata nincs, inkább hagyd ott.