Fűtés klímával – ennyibe kerül a kedvezményes tarifás fűtés! Tapasztalatok!

fűtés klímával

Fűtés klímával – ennyibe kerül a kedvezményes tarifás fűtés!

Fűtés klímával – ennyibe kerül a kedvezményes tarifás fűtés! Egyre több háztartásban van már klíma, hogy elviselhetővé tegye a forró nyarakat. Felmerül a kérdés, hogyha egyre modernebb, nagy teljesítményű és optimális fogyasztású klímákat szereltetünk be, akkor miért ne lehetne a fűtés klímával megoldható? Hiszen ezek hűtő-fűtő berendezések, akkor miért ne lehetne egy készülékkel megoldani egész évre a fűtésünket, végül is egy gombnyomással be tudjuk állítani a optimális hőmérsékletet magunknak télen-nyáron.

( Friss hírek 0-24 )

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy mennyire éri meg az infrapanel fűtés. Most azt nézzük meg, mennyire éri meg a légkondi fűtés és mire kell figyelnünk, ha azt tervezzük, hogy a fűtés klímával legyen megoldva?


Fűtés klímával: vannak-e buktatók?

A klíma működési elve, hogy hűtéskor a hőszivattyú segítségével a kinti levegőt felhasználva a alakítja át a levegőt hűvössé. Fűtés klímával esetén pedig ugyanezen elven, a hőszivattyú a kinti levegőt felhasználva felmelegíti azt és így csinál meleget a szobában.

Használata és kiépítése is nagyon egyszerű, hiszen nem kell hozzá sem kémény, sem komplett fűtési rendszer. Külön engedélyeztetni sem kell, csak a megfelelő teljesítményű elektromos hálózat szükséges hozzá. Elég felszerelni és már használhatjuk is, hűtésre, fűtésre és párásítása is egyaránt.

Rendben, de ha ez ilyen egyszerű, akkor miért nem használ mindenki klímát a fűtésre? Nem tudjuk az összes választ, de például ahol van egy jól működő, karbantartott gázfűtési rendszer, ott értelmetlen lenne megszüntetni és helyette klímákat felszerelni. Viszont, akinek nincs több millió forintja egy kéménybélelésre vagy új kazánra, annak gazdaságosabb megoldás lehet inkább klímát beszereltetni.

Ha fűtésre is szeretnénk a klímát használni, akkor fontos, hogy kérjük a téliesítését. A kültéri egységben lecsapódó víz befagyhat és tönkreteheti a rendszert.


Légkondi fűtés: mennyibe kerül, ha naponta bekapcsoljuk?

A klíma fogyasztása attól függ, hogy milyen a szigetelés az otthonunkban, mennyi a külső hőmérséklet és ehhez képest hány fokot szeretnénk elérni bent. És természetesen számít, hogy milyen teljesítményű klímánk van otthon.

A szakemberek szerint a klíma fogyasztását a felvett áram fogyasztásból kell kiszámolni.

Egy 3,5 kw teljesítményű klíma 1 kw áramot fogyaszt egy óra alatt. Az áram jelenlegi kw ára 36 forint havi 210 kw fogyasztásig, ezt meghaladó fogyasztásnál pedig 70 forintba kerül egy 1 kw áram.

Nézzünk egy alapszámítást egy 3,5 kw teljesítményű klímával. Ezt téli időszakban, tartós 1 celsius foknál naponta 13 órán keresztül használjuk. Napi 13 óra használattal egy hónap alatt bőven 210 kw fogyasztás fölé megyünk, így azzal az árszabással számolva 27.300 forintba kerül a klímánk havi fogyasztása.

A szakemberek ugyanakkor azt is elmondják, hogy az energiatakarékos, inverteres klímák ennek töredékét fogyasztják ugyanilyen teljesítménynél.


Mi is az a hőszivattyú és miért gazdaságos a használata?

A hőszivattyúk lényege, hogy egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. A klímaberendezés egy levegő-levegő hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, fűtési üzemmódban pedig felfűti. Az ezen áthaladó levegő hőmérséklete megváltozik és ennek a kellemes hatását érezhetjük a szobában.

A klímában speciális hűtőközeg van, ez egy speciális vegyület, ami átalakul cseppfolyósból gáz halmazállapotba és fordítva, így alkalmas a hő elvezetésére. Hűtés üzemmódban a lakás meleg levegőjét a hűtőközeg hűti le, ami így felmelegedve gáz halmazállapotban távozik a kompresszorba, ahol ez a gáz összepréselődik. A gáz ezáltal sokkal sűrűbb lesz, azonban a felhalmozódott hőenergiát megőrzi. Ez a forró és sűrű gáz a kinti közegbe kerülve leadja ezt a hőenergiát és immár lehűlt állapotban kerül vissza a rendszerbe, ahol a benti tér hűtését segíti.

Ugyanez a folyamat játszódik le a fűtés során is, azonban ekkor a kompresszor segítségével felhalmozott hőenergia a lakás levegőjét fogja felfűteni.


Környezetkímélő fűtés és kedvezményes tarifák –

Fűtés klímával – ennyibe kerül a kedvezményes tarifás fűtés!

A klímával való fűtés csupán a készülék működtetésére használja fel az elektromos áramot, nem a tényleges fűtésre, így sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek. Ám nem csak környezetünket óvja, hanem pénztárcánknak is jót tehet. Ezt itthon az áramszolgáltatók álltal biztosított kedvezményes tarifák teszik lehetővé.

A H tarifa az ország teljes területén elérhető a GEO tarifa pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatónál áll rendelkezésünkre. Ezekkel akár 30%-ot is spórolhatunk a villamosáram árából.

Amire érdemes odafigyelni, hogy a GEO tarifát használóknál napi kétszer kettő óra beütemezett szünet van, amíg fűtés nélkül maradunk. Így érdemes körültekintően megtervezni a rendszert.


error: Content is protected !!