Site icon Hitel fórum – családi pénzügyek

Figyelmeztetést adtak ki Keddre is: Kifújta a Balatont, letarolta a fél Dunántúlt a szélvihar, de ne gondoljuk, hogy ez ennyi volt:

Figyelmeztetést adtak ki Keddre is: Kifújta a Balatont, letarolta a fél Dunántúlt a szélvihar, de ne gondoljuk, hogy ez ennyi volt:

Letarolta a fél Dunántúlt a Ciara nevű szupervihar, és még a Balaton is kiöntött a természet féktelen tombolása miatt az áprilist idéző 16-17 fokban.

Keszthelynél 50 centit csökkent a Balaton vízszintje, a tó keleti felében viszont megemelkedett, és például Balatonalmádiban el is öntötte a partot. A nyugati irányú erőteljes és kitartó szél fújta át a vizet, billentette ki a Balatont. Nem példa nélküli, de igen ritka természeti jelenség ez.

Közben a Dunántúlon sokfelé dőltek ki fák. Pölöskefőn egy fenyő a telefonvezetéket is elszakította, Kaposváron tetőt bontott a szél. Egyelőre mi olcsón megúsztuk, mert Angliában még egy toronydarut is kettétört ugyanez a viharos szél. Ezért töröltek több járatot a Liszt Ferenc reptéren is.

A pusztító ciklon az amerikai kontinens szélén alakult ki, majd az Atlanti-óceán felett átlebegve jó erősre és mintegy 3000 kilométer átmérőjűre hízott. Ennek széle érte el Magyarországot és okozott 100 kilométer/órás lökéseket.

– Tartós nyugati áramlás van a magasban, ami kedvez a hasonló ciklonok kialakulásának. Amikor egy ilyen áramlásban zavarok támadnak, a levegő örvényleni kezd. Többnyire Izland északi partjainál keletkeznek az ilyen típusú ciklonok, de ez a mostani az amerikai kontinens szélén jött létre és jó sok energiát szedett magába, amíg átvonult az Atlanti-óceán fölött – magyarázta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Megtépázott tetők, kidőlt fák és kiöntött Balaton jelzi Ciara itthoni útvonalát.

Bár a ciklonhoz tartozó hidegfront keddre az előrejelzések szerint átvonul felettünk, mégsem nyugszik meg az időjárás, sőt lehet, hogy a java csak ezután jön. A nagy magasságban lévő gyors áramlás ugyanis lentebb is átkavarja a levegőt.

– Szerencsére nincsenek még lombok, így kevésbé tud belekapni a szél a koronákba, és talán kevesebb fát dönt ki a vihar – bizakodott Pártai Lucia, az eumet.hu vezetője.

A meteorológus szerint bár szokatlan, nem példa nélküli ez az időjárási jelenség.

– Ahogy kifelé lábalunk a télből, a légkörben nyugat–keleti irányban haladnak a légtömegek. Ilyenkor nagyon sok front követi egymást. Csak épp mindez március végére, április elejére jellemző, ahogyan az elmúlt napok enyhe hőmérséklete is – folytatta Pártai.

A következő napokban is marad az előrejelzések szerinti kora tavaszias idő a viharciklon után.

Exit mobile version