Figyelem!!! Tilos égetni otthon!!! OSSZÁTOK MEG!!!

Figyelem!!! Tilos égetni otthon!!! OSSZÁTOK MEG!!!

Akár milliós bírságra is számíthat az Magyarországon, aki kerti hulladékot éget. Jelenleg ugyanis tűzgyújtási tilalom van érvényben. Az önkormányzatok kijelölt napokon engedélyt adhatnak az égetésre, de ez nagymértékben szennyezi a levegőt.

Bár a november is szokatlanul enyhe időjárással indult, hajnalban, és sötétedés után már fűteni kell. Ez jelentősen rontja a levegő minőségét. Miskolcon és környékén már többször elérte a kifogásolt mértéket a szennyezőanyagok mennyisége. De nemcsak a kéményfüst ártalmas. Sokan ilyenkor égetik el a kerti hulladékot is. A helyi önkormányzatok rendeletben szabályozhatják, hogy mikor lehet elégetni a kerti hulladékot. A Borsod megyei Kissikátorban heti két kijelölt nap van.

Szerdán és szombaton lehet avart égetni, vagy kerti hulladékot égetni Kissikátorban, mégpedig reggel 9 és 16 óra között. És behatároltuk azt is, hogy mely hónapokban, ősszel szeptember közepétől november végéig, tavasszal pedig február elejétől április végéig – mondja Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A zöldhulladékot nem csak elégetni lehet. Kissikátor önkormányzata komposztálva hasznosítja újra, ebben a putnoki kertészetben pedig fűtenek vele.

Nagyjából kiszámoltuk, hogy az egy évi metszésből a hulladék szinte két évig az egész telepnek a fűtését gondoskodik. Tehát hogyha ezeket megőrizzük, feldolgozzuk, akkor a környezetbe is mert, ugye megújuló energia, akkor számunkra is sokkal kedvezőbb, hiszen ez egy ingyenes energia lehetőség – mondta el Jankó Lajos kertészmérnök.

A hulladékégetés nemcsak környezetszennyező, de veszélyes is. Évek óta sok helyen gondot okoznak a figyelmetlenség miatt keletkezett tüzek.

Minden esetben oda kell figyelni, hogy az égetést megfelelő körültekintéssel és biztonságosan végezzük. A tűz gyújtója felel a tűznek az őrzéséért, illetve szükség esetén az oltásáért is. A tevékenységet úgy kell végezni, hogy az élet és vagyonbiztonságot sosem veszélyeztetheti – nyilatkozta Dojcsák Dávid, a BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Aki a kijelölt napokon kívül égeti a kerti hulladékot, tűzvédelmi bírságra számíthat. Ennek mértéke pár tízezer forinttól akár milliós nagyságrendig is terjedhet.

 

error: Content is protected !!